Hyppää sisältöön

Hämeenlinna upottaa roimasti rahaa koulurakentamiseen ensi vuonna – samalla kaupungin velka kasvaa 16 miljoonalla eurolla

Hämeenlinnan uuden kaupunginjohtajan Olli-Poika Parviaisen budjettiehdotuksessa on rahaa Kaurialan koululle, Hämeenlinnan yhteiskoululle, Myllymäen koululle ja Lyseolle.

Hämeenlinnan yhteiskoulun purku alkaa ensi vuonna. Rahaa on varattu kolme miljoonaa euroa. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeenlinnan yhteiskoulun purkaminen ja uuden rakentaminen on ollut jäissä valitusten vuoksi. Korkein hallinto-oikeus teki purkupäätöksen lainvomaiseksi vain muutama päivä sitten, ja päätös näkyi heti budjettiehdotuksessa. Jo ensi vuonna yhteiskoulu saa kolme miljoonaa euroa.

Samalla kymmenkunta vuotta paikalla olleista kouluparakeista päästään eroon, kunhan uusi koulu valmistuu.

Koko koulurakennusbudjetti ensi vuodelle on 13,5 miljoonaa euroa.

– Nämä kouluinvestoinnit ovat sellaisia, että ne ovat odottaneet kauan. Taloudellinen tilanne on tiukka, mutta koulut on saatava kuntoon, perustelee Olli-Poika Parviainen budjettiehdotustaan.

Koulujen lisäksi talousarviossa on ehdollinen kolme miljoonaa euroa myös Ahveniston maauimalan korjaamiseen. Uima-altaasta paljastui halkeama, kun uima-allas tyhjennettiin.

Kaupungin velkataakka kasvaa

Kova rakentamistahti kasvattaa Hämeenlinnan velkaa ensi vuonna yli 16 miljoonalla eurolla. Velkaa on ensi vuoden lopulla lähes 5 000 euroa asukasta kohden.

Kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen pitää velkaantumista valitettavana, mutta välttämättömänä.

– Pitää muistaa, että emme ota syömävelkaa, vaan velalla rakennetaan kaupunkia. Se koskettaa tuhansia asukkaita.

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen esitteli ensimmäisen budjettiehdotuksensa Kuva: Matias Väänänen / Yle

Hämeenlinnan talousarvioehdotus on 2,1 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talousasrvion toteutumiselle on uhkia. Parviaisen mukaan suurin uhka on Hämeenlinnan sairaanhoitopiirin kustannusten kasvu.

– On selvää, että elintärkeät asiat on hoidettava kunnialla, mutta yhtä lailla esitetty vähintään viiden prosentin menojen kasvu erikoissairaanhoidossa on kaupungille raskas taakka. Me joudume karsimaan omista palveluistamme, jotta pystyisimme maksamaan terveydenhuollon kasvavia kustannuksia.