Hattulan kunnan keskustelutilaisuus golfkentästä kuumensi tunteet – luopuiko yrittäjä uuden kentän rakentamisesta?

Kunnan järjestämä avoin keskustelutilaisuus golfkentän asioista synnytti torstai-iltana kiivaan väittelyn Hattulassa. Suivaantunut golfyrittäjä ilmoitti, ettei hän tule rakentamaan suunniteltua kenttää ja harjoituskentän keinonurmi viedään pois.

Hattula Golfin yrittäjä Reijo Riihimäki ilmoitti, ettei hän tule rakentamaan suunniteltua Par 3 kenttää Hattulaan. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Golfkentän luvasta on Hattulassa kiistelty jo pidempään. Golfyrittäjä Reijo Riihimäki teki viime vuoden lopulla oikeusasiamiehelle kantelun Hattulan Golfkeitaan toimenpideluvasta.

Arvostelun kohteina ovat Hattulan kunnan tekninen johtaja Juha Prittinen, rakennustarkastaja Jorma Immonen ja valvontainsinööri Alpo Jokela, sekä kaksi Hämeenlinnan kaupungin ympäristötoimen viranhaltijaa.

Omistamassaan Hattulaan.fi julkaisussa Riihimäki on syyttänyt viranhaltijoita golfradan toimenpideluvan viivyttämisestä ja katsoo viivästyksen aiheuttaneen hänelle merkittäviä taloudellisia tappioita.

Tämän vuoden helmikuussa Hattulan kunta irtisanoi Prittisen ja Immosen. Kolme viikkoa viranhaltijoiden irtisanomisten jälkeen vs. rakennuttajapäällikkö muutti harjoituskentän toimenpideluvasta tehtyä päätöstä.

”Tarkoitus poistaa pelkoja ja epäilyksiä”

Hattulan vs. kunnanjohtaja Pekka Järvi järjesti torstai-iltana avoimen keskustelutilaisuuden hälventääkseen golfkenttään liittyviä pelkoja ja epäilyksiä.

Hattulan vs. kunnanjohtaja Pekka Järvi halusi yleisötilaisuudella lieventää golfkenttään liittyviä pelkoja ja epäilyksiä. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Lehijärven suojeluyhdistys lähetti kuusi viikkoa sitten kunnalle kirjeen, jossa se kysyi kumirouheesta, golfkentän luvasta ja luvan valvonnasta. Suojeluyhdistys pelkää, että keinonurmessa oleva kumirouhe leviää läheiseen Lehijärveen.

Lehijärven suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kärkäs halusi kunnalta vastauksia golfkentälle levitettävän keinonurmen kumiroheesta, golfkentän luvasta ja sen valvonnasta. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kärkäs kertoo, että yhdistys on lähestynyt kuntaa neljä kertaa. Torstain tilaisuuteen suojeluyhdistystä ei ollut kutsuttu, vaan Kärkäs kertoi saaneensa tiedon tilaisuudesta muuta kautta. Kärkäs olisi toivonut keskustelua pienemmässä piirissä, ei avoimena yleisötilaisuutena.

Kumirouhe – ympäristöhaitta vai ei?

Hattula Golfin yrittäjä Reijo Riihimäki kertoo hankkineensa viime kesänä keinonurmea Valkeakoskelta. Hän sanoo, että niiden piti tulla sieltä puhdistettuna kumirouheesta, mutta näin ei ollut. Sen jälkeen kumirouhetta on yritetty poistaa paikan päällä Hattulassa.

Keinonurmirullia Hattulan golfkentän laidalla maaliskuun alussa 2021. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Hattulan rakennusviranomaiset tekivät jo kaksi vuotta sitten harjoituskentän rakentamisen keskeytyspäätöksen, kun kenttää varten oli tuotu keinonurmea viidestä eri paikasta.

Torstai-illan kiivaaksi lämmenneessä keskustelutilaisuudessa vääntöä käytiin siitä, onko kumirouhe ympäristölle vaarallista vai ei. Raja-arvo kumirouheen määrälle on olemassa, kertoi vs. kunnanjohtaja Pekka Järvi.

– Lupaehtojen mukaan kumirouhe tulee poistaa ja sen poistamista valvoo ulkopuolinen taho, kertoi Järvi tilaisuuteen osallistuneille noin 40 hengelle.

Tunteet kiehahtivat

Kumirouheen on pelätty leviävän golfkenttää halkovan Myllyojan kautta Lehijärveen. Tämän estämiseksi kentälle on suunniteltu laskeutusaltaita, mutta niiden rakentamista on hankaloittanut yllätyksenä tullut ”paineinen pohjavesi”, kertoi maanrakennustöitä urakoiva Jarmo Mäki-Uuro. Golfyrittäjä vakuutti läsnä olevalle yleisölle, että ”kumirouheet eivät liiku”.

Keskustelun kuumentuessa golfyrittäjä ilmoitti, että kiistellyt matot viedään pois harjoituskentän Myllyojan Parolan puoleiselta osalta, eikä suunniteltua yhdeksänreikäistä par 3 -kenttää rakenneta ainakaan hänen elinaikanaan.

Tilaisuuden järjestänyt Pekka Järvi toivoi, ettei yrittäjä kuitenkaan luopuisi suunnitelmistaan, vaan katsoisi asiaa uudelleen yhden nukutun yön jälkeen.