1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhukset ja ikääntyminen

Luonto tuli ikäihmisten luo – Ivalon palvelutalon asukkaat pääsevät kokemaan metsän hajuja ja kuulemaan luonnon ääniä sisätiloissa

Ikäihmisillä ei ole aina mahdollisuutta päästä ulos nauttimaan luonnosta, vaikka tarvetta siihen olisikin. Ivalossa luonto on tuotu sisätiloihin ikäihmisten ulottuville. 

Sammeli Kuuva ja Selma Nuorgam, Männikkö, Ivalo
Ivalon ikäihmisten palvelutaloon on rakennettu metsähuone, jossa pääsee nauttimaan luonnosta sisätiloissa. Sammeli Kuuva tutkii metsähuoneen tarjontaa lähihoitaja Selma Nuorgamin kanssa.

Ympärillä kuuluu linnunlaulua, puro solisee, tuuli suhisee ja puolukan varvut tuntuvat pehmeiltä sormenpäihin. Kaikki tämä kuuluu luontoon ja metsään, jota kaikki varmasti joskus kaipaavat. Varsinkin, jos ei enää ole siinä kunnossa, että sinne omin jaloin pääsisi.

Ivalon ikäihmisten palvelutaloon on rakennettu huone, jossa pääsee nauttimaan luonnosta sisätiloissa. Nellimiläinen Sammeli Kuuva istuu pyörätuolissa, eikä metsään pääseminen ole helppoa.

– Tämä on ihmeellinen huone, ihailee Kuuva ja näyttää oksia ja varpuja hymyssä suin.

Lähihoitaja Selma Nuorgam ojentaa Sammeli Kuuvalle kiven, joka kiiltelee kuin kultakimpale. Kuuva tunnistaa kivilajin granoliitiksi.

Metsähuoneessa ikäihmiset pääsevät muun muassa koskettelemaan erilaisia kasveja. Nuorgam kertoo, että vastaanotto on ollut varsin positiivinen. On tärkeää, että luonnon iloista pääsee nauttimaan vaikka sitten tällä tavoin.

– Täällä tuoksuu ihanasti puolukat, kävyt, kivet, kasvit ja puun oksat, jatkaa Nuorgam.

Lähihoitaja Selma Nuorgam ja vastaava sairaanhoitaja Marika Temisevä kertovat, että ikäihmiset Ivalossa ovat nauttineet kovasti metsähuoneen tarjonnasta. Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Ulkoilemaan pääsee kunnosta riippumatta

Ikäihmiset pääsevät ulos, vaikka olisivat huonommassakin kunnossa, lupaa vastaava sairaanhoitaja Marika Temisevä. Viime kädessä siitä kuitenkin päättää ikäihminen itse.

– Jos asukas itse ei halua lähteä ulos, niin emme vie häntä väkisin. Jos haluaa ulkoilemaan, niin kaikki pääsevät kyllä ulos kunnosta riippumatta, Temisevä sanoo.

Aktiiviset läheiset auttavat paljon, joskus ulkoilevatkin ikäihmisen kanssa. Lisäksi kesätyöntekijät ja seurakunnan ystäväpalvelu ovat suurena apuna, jotta palvelutalon asukkaat pääset ulkoilemaan.

Selma Nuorgam esittelee, millaisilla äänillä voi saada suurta iloa aikaan: esimerkiksi hiekan kahina voi tuoda lämpimän tunteen. Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Kaikki eivät kuitenkaan halua ulkoilmaan, sääkin voi vaikuttaa siihen pääsekö ulos vai ei. Huonolla säällä on parempi pysytellä sisällä ja vaikkapa nauttia luonnosta metsähuoneessa.

Lähihoitaja Nuorgam laittaa videon pyörimään metsähuoneen seinälle: siinä näkyvät laajat tunturit ja rakas Saamenmaan luonto.

Kuluneella viikolla vietetään vanhusten viikkoa teemalla "Luonto antaa voimaa".