"Nuorten hoito ei ole pelkästään kriisissä, se on katastrofi" – mini-interventiolla pyritään katkaisemaan nuorten päihteiden käyttö heti alkuunsa

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen tavoitteena on tehostaa nuorten päihteiden käytön varhaista tunnistamista. Lisäksi siinä etsitään yksilöllisiä hoitokeinoja nuorten psyykkisiin sairauksiin.

Monen nuoren kohdalla päihteiden käyttö voidaan saada loppumaan mini-interventiolla, sanoo Itä-Suomen yliopiston nuorisopsykiatrian professori Tommi Tolmunen. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa kehitetään keinoja, joilla voitaisiin puuttua nuorten alkoholin ja huumeiden käyttöön mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Tutkimuksessa pyritään luomaan muun muassa koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon ammattilaisille työkalua, jonka avulla he tunnistaisivat tehokkaammin nuorten päihteiden käytön. Samalla he voisivat tehdä välittömästi mini-intervention.

Tarkoituksena on tavoittaa mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman monia nuoria erilaisissa paikoissa.

– Mini-interventiosta on saatu hyviä kokemuksia varsinkin niillä ihmisillä, jotka ovat vasta päihteiden käyttönsä kokeiluvaiheessa, Itä-Suomen yliopiston nuorisopsykiatrian professori Tommi Tolmunen kertoo.

Neutraali valistus on helpompi ottaa vastaan

Mini-interventiossa nuorelle kerrotaan neutraaliin sävyyn, millaisia vaikutuksia erilaisten päihteiden käytöllä on.

– Silloin se on helpompi ottaa vastaan ja sulattaa.

Uusien menetelmien löytäminen mahdollisimman nopeasti on tärkeää paitsi nuoren itsensä kannalta myös siksi, että nuorisopsykiatrian palvelut ovat pahasti kuormittuneet lisääntyneen kysynnän ja resurssipulan vuoksi.

Esimerkiksi Kuopiossa lapset joutuvat odottamaan hoitoon pääsyä kaupungin lasten ja nuorten mielenterveysyksikössä noin puoli vuotta ja nuoret kymmenen kuukautta.

– Nuorten hoito ei ole pelkästään kriisissä, se on katastrofi, Tolmunen sanoo.

Akuutin ja kroonisesti masentuneen aineenvaihdunta näyttää erilaiselta

Tutkimuksen toisessa osassa selvitetään, liittyykö nuorten psyykkisiin sairauksiin aineenvaihdunnallisia muutoksia. Parhaimmillaan se auttaisi Tolmusen mukaan ennustamaan psyykkisten sairauksien kulkua ja löytämään niihin yksilöllisiä hoitokeinoja.

– Pitkän tähtäimen haave on, että voisimme nopeammin selvittää, mikä hoito tehoaa. Silloin sairastuneen ei tarvitsisi esimerkiksi kokeilla monia eri lääkkeitä.

Tutkimusaineistosta tehdyssä pilotissa havaittiin jo, että psyykkisiin sairauksiin liittyy puhkeamisvaiheessa aineenvaihdunnallisia muutoksia.

– Aineenvaihdunnan tasolla krooninen ja akuutti masennus näyttävät erilaisilta. Myös vakavat psyykkiset traumat ja orastavat psykoosit näkyivät aineenvaihdunnallisessa profiilissa, Tolmunen kertoo.

Lastentautien tutkimussäätiö on myöntänyt Tolmuselle 40 000 euron suuruisen apurahan tutkimukseen. Tavoitteena on, että nuorten kanssa toimivat voisivat hyödyntää tutkimuksen ensimmäisen osan tuloksia jo parin vuoden kuluttua.

Lue myös: