1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työmarkkinat

Näin elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi korkealle nousseita sähkön hintoja: "Sama tilanne kuin polttoaineen hinnassa"

Ykkösaamun haastattelussa vieraillut ministeri pitää tärkeänä, että energian hintoja ei nyt nosteta poliittisilla päätöksillä. Lintilä esitti myös kritiikkiä työmarkkinajärjestöille.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä Ykkösaamun vieraana 9. lokakuuta.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä Ykkösaamun vieraana

Ykkösaamun haastattelussa vieraillut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi pyytäneensä ministeriössä selvitystä sähkön riittävyydestä ensi talvena. Taustalla ovat voimakkaasti kohonneet sähkön hinnat, joiden ministeri ei kuitenkaan usko jäävän yhtä korkealle tasolle.

– Oma arvioni on, että tämä on piikki ja keväällä palataan normaaliin tilanteeseen, Lintilä totesi haastattelussa.

Hän kuvaili tilannetta vaikeaksi, sillä sähkömarkkinoiden ennakoitavuutta ei haluta sekoittaa poliittisilla päätöksillä. Ministeri muistutti, että hallitus on pudottanut sähkön hintaa teollisuudelle veroa alentamalla, ja hintapainetta kotitalouksille vähentää siirtomaksujen pienentäminen kaikkiaan 380 miljoonalla eurolla.

– Tämä todistaa sen, että fossiilisista pitää päästä eroon, sillä sieltä se hinta nyt tulee, Lintila kommentoi.

Ministeri viittasi esimerkkinä Helsingin kaupunkiin, joka ei ole ajoissa tehnyt päätöstä kivihiilestä luopumiselle, ja tämän vuoksi kaupunkilaiset joutuvat kärsimään vauhdilla nousevista kaukolämmön hinnoista.

Vauhdittaako Venäjä uuden kaasuputken avausta?

Pienituloisten energialaskun maksamisessa apuna on tarvittaessa sosiaaliturvajärjestelmä, Lintilä katsoo.

– Tässä on sama tilanne kuin polttoaineen hinnassa, jossa nähdään piikkejä. Se olisi ollut mahdollisimman huono ratkaisu, jos hallitus olisi päätynyt nostamaan lämmityspolttoaineiden hintoja, Lintilä sanoi.

Hän pitää tärkeänä, että nyt pidättäydytään nostamasta hintoja poliittisilla päätöksillä.

– Mutta nyt tulee takkiin ja se täytyy kestää.

Muualla Euroopassa sähkön hinnat ovat jopa kolminkertaiset Suomen hintoihin verrattuna. Lintilän mukaan moni Suomessa ei ehkä ymmärrä, kuinka riippuvaisia Keski-Euroopassa ollaan maakaasusta, jonka hinta on todella korkealla heikon saatavuuden takia.

Lintilän mukaan Venäjä ei ole hakenut kapasiteettia kaasun tuontiin Eurooppaan putkesta, joka kulkee Ukrainan läpi.

– Ehkä tällä halutaan hiukan vauhdittaa uuden putken käyttöluvan saantia, Lintilä totesi viitaten pääasiassa valmiiseen Nord Stream 2 -kaasuputkeen.

Kaasua kulkee Ukrainan läpi Eurooppaan, mutta Venäjän valtion kaasujätti Gazprom ei ole hintojen kovasta noususta huolimatta kasvattanut toimituksiaan.

Kaasun hinnan nousulle nähdään monia vaihtelevia syitä: niitä on pidetty poliittisina (siirryt toiseen palveluun), mutta asiantuntijoiden mukaan syynä voi olla myös maakaasun tuotannon siirtyminen Venäjällä pohjoisemmas, jolloin putkistoverkon kapasiteetissa voi olla puutteita.

Lintilä: Kynnys rajoitusten lisäämiselle korkea

Lintilä kertoi Ykkösaamussa toivovansa, että koronatartunnat eivät enää lisäänny ja kertoi, että kynnys laittaa rajoituksia uudelleen on korkea.

– Kaikki panokset laitettava siihen, että saavutetaan riittävän korkea rokotusprosentti, se ainoa tapa pitää maailmaa auki, Lintilä toteaa haastattelussa.

Lintilä kommentoi yhtyvänsä pääministerin kantaan, että rajoituksia ei voida laittaa ja pitää voimassa vain sen takia, että osa suomalaisista ei halua ottaa koronarokotusta. Lintilän mukaan on vaikea ymmärtää heitä, jotka vain oman mielipiteensä vuoksi jättävät rokotteet ottamatta.

Lintilä kertoi, että koronatilanteesta kärsineille yrityksille on tulossa viides kustannustukikierros. Se on suunnattu erityisesti rajoituksista kärsineille ravintola- ja tapahtuma-alalle.

Työmarkkinoiden sopimisen tavat muutoksessa

Ennakkohaastattelussa ministeri kommentoi työmarkkinatilannetta. Lintilä ei tekisi vielä suuria johtopäätöksiä Paperiliiton ja Stora Enson välisestä, ensimmäisestä yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta.

– Tärkeintä tässä ratkaisussa oli, että saadaan sopimuksia aikaan, vaikka työmarkkinoilla sopimisen tavat ovat muutoksessa, hän sanoi Ylelle.

Uudessa sopimuksessa palkankorotukset ovat kahtena ensimmäisenä vuonna 1,9 prosenttia ja kolmantena vuonna 0,9 prosenttia.

– Vielä ei pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitä, mille tasolle yleinen linja asettuu tämän ratkaisun perusteella.

“Kukaan ei halua kikyä uudestaan”

Lintilän mukaan hallitukselle on tärkeää, että palkkaratkaisut tukevat työllisyyttä, ylläpitävät kilpailukykyä eivätkä aiheuta inflaatiopaineita.

– Kukaan ei varmaan halua olla uudestaan siinä tilanteessa, että joudumme tekemään sisäistä devalvaatiota eli kikyä uudestaan. Ja toki palkankorotusten pitäisi pohjautua tuottavuuden kasvuun yrityksissä, Lintilä huomauttaa.

Elinkeinoministeristä huokuu myös annos turhautumista.

– Järjestöt eivät ole normaalioloissa kyenneet sopimaan vuosiin isoista työelämäuudistuksista. Jos annetaan valtaa, sitä on kyettävä myös käyttämään ja saamaan aikaan tuloksia.

Lintilä väläyttää yhteistä pohdintaa työlainsäädännön kehittämisestä.

– Olen pohtinut, että meillä on selkeä tarve löytää Suomessa yhteiset askelmerkit siitä, kuinka työmarkkinalainsäädäntöä tavoitteellisesti ja tuloksellisesti kehitetään tulevaisuuden työelämän tarpeisiin huomioiden muuttunut toimintaympäristö. Ensin pitäisi miettiä tavoitteet mihin pitäisi päästä ja sen jälkeen keinot.

Ihan vielä kutsua yhteiseen neuvonpitoon ei taida olla kuitenkaan tulossa.

– Ehdotan, että niin hallituksen sisällä kuin työmarkkinajärjestöt yhdessä yrittäjäjärjestön kanssa pohtisivat rauhassa olisiko tälle prosessille tarvetta vai ei.

Uutista on päivitetty Ykkösaamun lähetyksen aikana ja sen jälkeen. Kello 12.30 lisätty tietoja maakaasun kulkemisesta Ukrainan läpi Eurooppaan.

Lue lisää

Työmarkkinapomot eivät pidä Stora Enson palkkaratkaisua mallina muille aloille: ”Päänavaus tulee varmasti kemianteollisuuden ja teknologiateollisuuden ratkaisuista”

Hallitus salasi, että se lobbaa ydinvoimaa ekoleiman saavien energiamuotojen joukkoon – vihreille päätös ei ollut tällä kertaa “dramaattinen”