1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yritysverotus

Unkari taipui yhtenä viimeisistä maista tukemaan maailmanlaajuista yritysverominimiä

Historiallisen uudistuksen mukaan monikansallisille yrityksille tulisi vähintään 15 prosentin veroaste.

G7-maiden valtiovarainministerit pääsivät kesäkuussa yksimielisyyteen historiallisesta yritysverouudistuksesta. Kuva: Andy Rain / EPA

Maailmanlaajuinen yritysten minimiveroaste nytkähti jälleen askeleen lähemmäs toteutumista perjantaina, kun Unkari taipui uudistuksen tukijoiden joukkoon.

Yhteistyöjärjestö OECD:n mukaan 136 maata on nyt hyväksynyt uudistuksen, jonka toivotaan hillitsevän suuryritysten verosuunnittelua. Sopimuksen mukaan monikansallisille yrityksille tulisi vähintään 15 prosentin veroaste.

Irlanti ja Viro suostuivat torstaina liittymään mukaan uudistukseen. Irlanti on yksi maista, jotka ovat houkutelleet monikansallisia yrityksiä alhaisella verotuksellaan.

Unkari suostui tukemaan uudistusta, kun se sai neuvoteltua itselleen kymmenen vuoden siirtymäajan. Unkarissa yritysveroaste on yhdeksän prosenttia, mikä alittaa jopa Irlannin veroasteen.

Neuvottelut maailmanlaajuisesta yritysverominimistä vauhdittuivat tänä vuonna, kun Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin hallinto asettui hankkeen taakse.

Lue lisää:

Suuryritysten verokikkailu on vaikeutumassa – Yhdysvallat haluaa kaikki maat mukaan varmistamaan, että yritykset maksavat riittävästi veroja

Vuosisadan suurin verouudistus voi tuoda Suomeen lisää verotuloja jopa reilut 200 miljoonaa – mistä uudistuksessa on kyse ja mitä se muuttaisi?

G7-maat pääsivät historialliseen sopuun maailmanlaajuisesta yritysverominimistä – Saksalaisministeri: Huono uutinen veroparatiiseille