Tšekissä miljardööripääministeri hävisi sittenkin vaalit – tulos kääntyi niukasti keskustaoikeistolaiselle liittoumalle

Alustavien tulosten perusteella ehdittiin jo uskoa Babishin voittoon. Lopputulos oli hyvin tiukka.

Miljardööripääministeri Andrej Babish saapumassa ANO-liikkeen vaalivalvojaisiin lauantaina.

Tšekin parlamenttivaaleissa miljardööripääministeri Andrej Babish hävisi niukasti keskustaoikeistolaiselle liittoumalle. Kun kaikki äänet oli laskettu myöhään lauantaina, liittouma oli saanut noin 27,8 prosenttia äänistä, kun Babishin populistisen ANO-liikkeen osuus oli noin 27,1 prosenttia.

Näin ollen oppositio eli eniten ja kolmanneksi eniten ääniä saaneet liittoumat saavat yhteensä 108 paikkaa eli yli puolet parlamentin 200 paikasta.

Eniten ääniä saaneeseen liittoumaan kuuluvat oikeistolainen kansalaisdemokraattinen puolue, keskustaoikeistolainen TOP 09 ja kristillisdemokraatit. Kolmanneksi eniten ääniä sai piraattipuolueen ja STANin muodostama ryhmä, 15,6 prosenttia.

Kaksi liittoumaa ilmoittivat lauantai-iltana allekirjoittaneensa muistion, jossa ne ilmaisivat tahtonsa hallita yhdessä.

Alustavat tulokset ennakoivat ANO-liikkeen voittoa

Tšekin parlamenttivaalien alustavien tulosten mukaan miljardööripääministeri Andrej Babishin johtama ANO-liike oli ottamassa vaalivoiton. Suomen aikaa iltaseitsemältä näytti siltä, että ANO on voittamassa vaalit. Babish ei kuitenkaan ollut saamassa parlamenttiin enemmistöä.

Asiantuntijoiden mukaan viime hetken muutos tuloksissa johtuu siitä, että suurten kaupunkien äänet laskettiin viimeiseksi.

Ennusteen mukaan ANO oli saamassa noin 28 prosenttia äänistä, mikä olisi tarkoittanut 75:tä paikkaa 200-paikkaisesta parlamentista.

Kommunistinen puolue jäänee sivuun

Menneisyydessä maan johdossa ollut kommunistinen puolue oli puolestaan alustavien tulosten mukaan jäämässä parlamentin ulkopuolelle ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan.

Ääntenlaskun ollessa loppusuoralla puolueelle on kertynyt alle neljä prosenttia äänistä, eli se näytti jäävän alle viiden prosentin kynnyksen. Puolueiden on saatava vähintään viisi prosenttia äänistä, jos se mielii parlamenttiin.

Äänestysaktiivisuus jäi alle 65 prosenttiin. Edellisvaaleissa vuonna 2017 se oli alle 61 prosenttia.

Babishin voittoon uskottiin jo ennen vaaleja, sillä kyselyiden perusteella lukuisat kohut eivät ole käännyttäneet ainakaan kaikkia kannattajia. Monet kohut liittyvät raha-asioihin: esimerkiksi viime viikonloppuna Babishin nimi tuli esiin Pandoran papereissa, joiden mukaan pääministeri oli käyttänyt veroparatiisipalveluja ostaakseen kiinteistöjä Etelä-Ranskasta vuonna 2009.

Babish itse on sivuuttanut väitteet kutsuen niitä lokakampanjaksi.

9.10. klo 21.36 Uutista päivitetty.

9.10. klo 23.17 Uutista korjattu. Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, voittanut liittouma ei yksin saa enemmistöä parlamenttiin, vaan kaksi oppositioliittoumaa yhdessä.

9.10. klo 23.56 Uutista päivitetty.

Lue myös: