Jenni Haukio kiitti lottia juhlamessun saarnassa: "Te lahjoititte meille tulevaisuuden"

Tasavallan presidentin puoliso piti saarnan Lotta Svärd 100 vuotta -juhlamessussa Helsingin tuomiokirkossa.

Jenni Haukion saarna huipensi Lottien juhlavuoden
Jenni Haukion saarna huipensi Lottien juhlavuoden

Tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio saarnasi sunnuntaina lottien juhlamessussa Helsingin tuomiokirkossa.

Haukio on toiminut sata vuotta täyttävän Lotta Svärd -järjestön juhlavuoden suojelijana.

Saarnassa Haukio esitti kiitokset lotille ja pikkulotille.

– Kun katson tässä juhlamessussa tänään mukana olevia lapsia ja nuoria, näen, rakkaat lotat, heidät sen tulevaisuuden kallisarvoisimpina edustajina, jotka te työllänne meille lunastitte.

– Jokaisella teistä on Suomen historiassa oma korvaamaton kädenjälkenne.

Haukio nosti saarnassa esiin erityisesti sen, mitä myöhemmät suomalaiset sukupolvet voisivat oppia lottien elämäntyöstä. Hänen mukaansa se on esimerkiksi vastuuta ja velvollisuudentuntoa.

– Älkää kysykö, mitä maanne voi tehdä teidän puolestanne. Kysykää, mitä te voitte maanne puolesta, Haukio sanoi lainaten Yhdysvaltojen entisen presidentin John F. Kennedyn virkaanastujaispuhetta.

Saarnan lopuksi Haukio kiitti vielä lottien jälkeensä jättämää perintöä.

– Te lahjoititte meille tulevaisuuden. Sen suurempaa lahjaa ei kansakunta voi saada ja juuri siksi tulee kiitollisuutemme teoistanne säilymään ikuisesti. Sen tulemme välittämään rakkaudella yli sukupolvien.

Juhlamessua kunnioitti läsnäolollaan myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Saarna herkisti

Helsingin tuomiokirkon Rakkautta yli sukupolvien -juhlamessuun osallistui kunniavieraina lottia ja pikkulottia. Heitä oli saapunut paikalle parisen sataa saattajiensa kanssa.

Yksi kunniavieraista oli juhlamessussa avustanut ja aikoinaan pikkulottana työskennellyt Asta Heickell. Messussa avustaminen oli hänelle suuri kunnia ja ilonaihe.

– Syntyessäni vuonna 1929 itsenäinen Suomi oli vasta 12-vuotias. Itsenäisyys ei ollut itsestäänselvyys. Olen saanut kulkea hyvinvointivaltion syntyvaiheet samassa tahdissa Suomi-neidon kanssa. Toiminta pikkulotissa käynnisti minussa yhteiskunnallisen ajattelun ja se on vaikuttanut kaikkiin valintoihini, niin ammatillisiin kuin muihinkin kiinnostuksen kohteisiin, toimittajana Ylellä uransa tehnyt Heickell toteaa.

Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtajan Anne Nurmisen mukaan Haukion saarnan sanoma herkisti.

– Nyt on viimeisiä hetkiä kiittää lottajärjestössä palvelleita. On hyvä muistaa, että heidän joukkonsa harvenee päivä päivältä. Rouva Haukio avasi koskettavalla tavalla messun teeman ylisukupolvisesta rakkaudesta.

Vuonna 1944 lakkautettu Lotta Svärd -järjestö oli aikoinaan maailman suurin naisten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö. Enimmillään siihen kuului 240 000 naista ja tyttöä.

Lue myös: