1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Elokapina

Poliisi myöntää epäonnistuneensa Elokapinan mielenilmauksen tilannearviossa – mielenosoittaja sanoo tulleensa pidätetyksi väärin perustein

Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoisen mukaan poliisin ristiriitainen viestintä johtuu väärinymmärryksistä.

Poliisi neuvotteli mielenosoittajien kanssa poistumisesta Valtioneuvoston linnan pääsisäänkäynnillä perjantaina 8. lokakuuta. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Helsingin poliisi myöntää arvioineensa Elokapinan mielenosoituksen aiheuttaman turvallisuusuhan Valtioneuvoston linnalla väärin ja epäonnistuneensa tapahtumiin liittyvässä viestinnässä.

Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoisen mukaan poliisin ja valtioneuvoston valmiusyksikön tilannekuva poikkesi perjantai-iltapäivänä toisistaan.

– Ulkopuolella toimineet poliisit ovat tehneet omat havaintonsa ja linnan sisällä olevat henkilöt omansa. Tässä on varmaan käynyt niin, että kun tietoja on vaihdettu, on syntynyt väärinkäsityksiä tai arvioitu eri asteilla se tilanne, Kopperoinen sanoo.

Poliisin kuva turvallisuustilanteesta on nyt tarkentunut.

– Kaikki on ollut rauhallista linnan sisällä eikä konkreettista uhkaa ole ollut.

Poliisi: "En koe, että kukaan olisi valehdellut tai antanut tahallaan väärää tietoa"

Poliisi kertoi eilen, että Valtioneuvoston linnan turvahenkilöt ohjasivat presidentin, ministerit ja virkamiehet ulos vaihtoehtoisten reittien kautta, koska Elokapinan mielenosoitus oli heikentänyt turvallisuutta.

– Tilanteessa arvioitiin turvallisuuden heikentyneen siten, että Valtioneuvoston linnan turvallisuushenkilökunta ohjasi rakennuksessa olevat henkilöt – tasavallan presidentin, ministerit ja muut virkamiehet – ulos rakennuksesta vaihtoehtoisten reittien kautta, tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) sanottiin.

Tasavallan presidentin kansliasta tarkennettiin sunnuntaina Ylelle, että presidentti Sauli Niinistön osalta saapuminen paikalle Valtioneuvoston linnaan sujui normaalisti eikä sisätiloissa ollut häiriötä.

Kanslian mukaan tasavallan presidentin esittelyn jälkeen tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokous (TP-UTVA) järjestettiin poikkeuksellisissa tiloissa. Tästä syystä siirtyminen ja poistuminen tapahtuivat poikkeuksellisesti.

Ylen tietojen mukaan poikkeuksellisesta järjestelypaikasta oli päätetty jo ennen perjantain mielenosoituksen alkua.

Perjantaina Valtioneuvoston linnassa olleet ministerit Li Andersson (vas.) ja Annika Saarikko (kesk.) kertoivat puolestaan poistuneensa rakennuksesta samalla tavalla kuin ennenkin.

Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoisen mukaan ristiriitainen viestintä johtuu väärinymmärryksistä.

– En koe, että kukaan olisi valehdellut tai antanut tahallaan väärää tietoa. Ennemminkin kyse on tiedonkulusta ja varomattomista lausunnoista. Tiedottaminen on varmaan ollut epätarkkaa ja epätarkoituksenmukaista.

Valtioneuvoston linnan valmiusyksikkö ei pitänyt tilannetta uhkaavana, vaan kuvasi tunnelmaa linnassa perjantai-iltapäivänä rauhalliseksi.

Turvallisuusasiantuntija Mika Tikkasen vahvistaa tänään Ylelle, että mielenosoitus ei vaikuttanut Valtioneuvoston linnan toimintaan.

– Valtioneuvoston linnassa toiminta jatkui normaalina koko ajan, hän sanoo.

Mielenosoittaja: “Olemme olleet pidätettyinä täysin väärin perustein”

Elokapinan mielenosoitukseen perjantaina osallistunut Okko-Aaretti Aittola oli kiinniotettuna reilun vuorokauden. Hän pääsi vapaaksi lauantai-iltana.

Okko-Aaretti Aittola painottaa Elokapinan mielenosoituksen olleen rauhanomainen. Hän ei pidä epäilystä törkeästä julkisrauhan rikkomisesta tai kokouksen estämisestä asiallisena. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Poliisi epäilee häntä törkeästä julkisrauhan rikkomisesta, kokouksen estämisestä ja niskoittelusta poliisia vastaan. Aittola myöntää niskoittelun, mutta kiistää muut rikosnimikkeet.

– Olemme olleet pidätettyinä täysin väärin perustein.

Aittola korostaa, että mielenosoittajat eivät pyrkineet estämään kokousta tai tunkeutumaan rakennukseen. Poliisia hän moittii tilanteen virhearvioinnista ja harhaanjohtavasta viestinnästä.

Eilisessä tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) ympäristöliike Elokapina myös kiisti estäneensä kulun rakennukseen.

Lue myös:

Poliisin mukaan presidentti ja ministerit ohjattiin ulos Valtioneuvoston linnasta vaihtoehtoisten reittien kautta – Niinistö, Andersson ja Saarikko kiistävät

Poliisi otti kiinni 51 Elokapinan mielenosoittajaa – Valtioneuvoston linnan sisäänkäynnin tukkineita epäillään törkeästä julkisrauhan rikkomisesta