Satakunnan koronatilanne nyt koko Suomen huonoin – 16 potilasta osastohoidossa, mahdollisia altistumisia Satasairaalan kirurgisella osastolla

Satasairaalan ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo, että sairaalahoitoon on joutunut pääasiassa rokottamattomia. Myös iäkkäitä rokotettuja on päätynyt osastolle.

Satasairaalassa on hoidossa 12 potilasta. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Satakunnan koronatilanne on tällä hetkellä koko Suomen heikoin, kertoo ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä Satasairaalasta.

Koronan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä yli 200 tartuntaa 100 000 asukasta kohti kahden viikon aikana. Satasairaalan osastohoidossa on tällä hetkellä 12 potilasta, heistä kaksi tehohoidossa. Perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on neljä potilasta.

Tauti on levinnyt erityisen voimakkaasti Rauman telakalla, mutta tartuntoja on myös muualla eri puolilla Satakuntaa.

Sairaalahoidossa rokottamattomia ja muutama iäkäs rokotettu

Tällä hetkellä suurin osa sairaalahoidossa koronatartunnan takia olevista on Satakunnassa rokottamattomia. Lisäksi hoidossa on muutamia yli 80-vuotiaita, jotka on rokotettu mutta joiden rokotevaste on joko hiipunut tai ollut alun perinkin muita heikompi.

Erityisen huolissaan Uusitalo-Seppälä on rokotekattavuudesta ja siitä, että sairaalahoidossa osataan toimia koronaohjeiden mukaan: käyttää maskeja, ottaa koronatestit matalalla kynnyksellä ja päästää paikalle vain 2–3 vierasta kerralla.

– Etenkin puutteellisen rokotussuojan omaavien henkilöiden on syytä välttää vierailuja sairaaloissa tai hoitolaitoksissa, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Kirurgisella osastolla tartuntoja

Satasairaalan kirurgisella osastolla 3 on ollut päättyvällä viikolla hoidossa kaksi potilasta, jotka ovat osastohoidon jälkeen saaneet tiedon koronatartunnasta.

– Tartunta on voinut tapahtua osastolla. Ensimmäinen potilaista oli ollut mahdollisesti tartuttavana osastolla maanantaina 4.10., toinen potilas maanantaista torstaihin 4–7.10.. Heitä on hoidettu osaston eri osissa. Pidetään todennäköisenä, että ainakin jälkimmäinen tartunnoista on saatu osastolla, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Henkilökunta on testattu eikä heillä ole todettu koronatartuntoja. Mahdollisista muista altistumisista ei ainakaan toistaiseksi ole todettu jatkotartuntoja.

Maskin käyttöä suositellaan

Ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä toteaa, että altistuminen koronavirukselle on Satakunnassa mahdollista missä tahansa ihmisten parissa liikuttaessa.

– Suurimmassa riskissä ovat luonnollisesti rokottamattomat tai vajaasti rokotetut. Voit tehokkaasti suojautua vakavalta koronavirusinfektiolta ottamalla molemmat koronarokotteet. Samalla suojaat läheisiäsi ja työtovereitasi. Erityisen tärkeää on, että kaikki sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät ottavat rokotteet kattavasti.

Satakunnassa on voimassa laaja, koko väestöä koskeva kasvomaskien käyttösuositus. Myös etätyötä suositellaan edelleen ainakin kuun loppuun asti.