1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. susi

Poliisi tutkii, puriko susi ihmistä kansallispuistossa Etelä-Pohjanmaalla – käteensä pureman saanut uhri kertoo lyöneensä eläintä puukolla

Poliisille on tehty tapahtuneesta ilmoitus. Poliisi ja metsästysseuran petoyhdyshenkilö ovat käyneet paikalla.

Heikki Hemmingin käsivarteen sidottiin side heti tapahtuneen jälkeen. Kuva: Heikki Hemminki

Suden ja koiranulkoiluttajan kohtaamisessa susi on mahdollisesti purrut ihmistä lauantaina Etelä-Pohjanmaalla. Kohtaaminen on tapahtunut tiettävästi lauantai-iltana Lauhanvuoren alueella, kun ihminen on mennyt suden ja koiran väliin.

– Asiasta on tullut poliisille ilmoitus viikonloppuna, vahvistaa Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikkö Mikael Appel.

Poliisi on ollut sunnuntaina tapahtumapaikalla suorittamassa tutkintaa yhdessä suurriistavirka-avun suurpetohenkilöiden kanssa. Tutkinnassa ei ole löydetty suden jälkiä.

Pohjanmaan poliisin mukaan sunnuntaina suoritettua paikkatutkintaa vaikeutti alueella koko yön kestänyt tihkusade. Lisäksi viikonloppuna käynnistyi hivenmetsästys myös tapahtuma-alueella, jonka johdosta tapahtuma-alueella on ollut runsaasti liikehdintää sunnuntai aamun aikana.

Poliisi jatkaa asian selvittämistä yhdessä suurriistavirka-avun kanssa.

Iltalenkillä vastaan

Poliisin saaman tapahtumakuvauksen mukaan lauantai-iltana Kauhajoen Muuraisissa tavanomaisella lenkillä isäntänsä kanssa ollut koira on alkanut murista ja tempaissut itsensä irti taluttimisesta.

Koiranulkoiluttaja on kauhajokelainen Heikki Hemminki, joka oli kävelyllä kookkaan Jalo-paimenkoiransa kanssa.

Voit kuunnella Hemmingin haastattelun kokonaisuudessaan alta Yle Areenasta. Juttu jatkuu audion jälkeen.

Suden epäillään purreen ihmistä Etelä-Pohjanmaan Kauhajoella: "Olen varma, että se oli susi tai koirasusi"

– Näin hahmon ja silmät ja olen nostanut käden ylös, koska se tarttui siihen kiinni. Mulla on aina puukko mukana, löin sillä ja kuului joku ääni siltä elukalta, ja se loppui siihen, muistelee Hemminki.

Heikki Hemminki kävi näyttämässä käsivarren haavaa lääkärissä. Kuva: Heikki Hemminki

Poliisin mukaan omin avuin kotiinsa päässeen miehen vammat ovat lievät, kun otetaan huomioon, että selvitetään mahdollista suurpedon aiheuttamaa hyökkäystä.

Hemminki on täysin vakuuttunut, että hänen kohtaamansa eläin oli susi.

– Olen 61-vuotias äijä, ja olen kulkenut täällä 55 vuotta. Minä tunnen suden ja koiran, ja koira se ei ollut. Jos se oli koirasusi niin se on minun luokitukseni mukaan susi, sanoo Hemminki.

Hemminki on tyytyväinen, että poliisi selvittää asiaa.

Vaate tutkimuksiin

Tutkinnajohtaja Jari-Matti Marttalan mukaan poliisi selvittää nyt onko eläin ollut susi vai joku muu. Siinä käytetään apuna niin laboratoriotutkimuksia kuin asiantuntija-apuakin.

Poliisi on saanut Hemmingin päällä hyökkäysiltana olleen vaatteen.

– Meillä on tallessa se vaate, mikä on ollut hänellä päällä kun tämä on tapahtunut. Se on nyt teknisessä tutkinnassa. Jos eläimestä on tarttunut jotakin eritettä vaatteisiin, niin meillä on yksityisiä laboratorioita, jotka pystyvät analysoimaan, että minkä eläimen se on.

Marttala arvioi, että tutkimuksissa menee pitkään.

Hemminki kertoo lyöneensä eläintä puukolla, mutta tähän mennessä poliisille ei ole tullut ilmoituksia loukkaantuneesta tai kuolleesta eläimestä.

Myöskään tapahtumapaikalta ei ole löytynyt verijälkiä.

"Periaatteessa mahdollista"

Kauhajoen metsästysseuran puheenjohtaja, Suupohjan susireviirityöryhmän puheenjohtaja Jarkko Latvanen tietää, että alueen petoyhdyshenkilö ja poliisi ovat käyneet tutkimassa ilmoitettua tapahtumapaikkaa.

Lauhanvuoren kansallispuisto on Kauhajoki-Isojoki -alueella Etelä-Pohjanmaalla. Tällä Suupohjan alueella on susia, joten Latvasen mukaan on periaatteessa mahdollista, että ihmisen ja suden yhteentörmäyksiä voi tapahtua.

Metsästysseurassa odotetaan, jos poliisilta tulee metsästysseuralle virka-apupyyntö suden tavoittamiseksi tapahtuneen selvittelyn edetessä.

Lue seuraavaksi: Kolmasosa Suomen susista elää pohjalaispitäjissä tuoreen jälkilaskennan perusteella