1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Elokapina

Oikeusoppinut: "Törkeä julkisrauhan rikkominen on raflaava rikosnimike" – poliisi vahvistaa pidättäneensä yhden Elokapinan mielenosoittajan

Poliisin toiminta perjantain mielenosoituksessa Valtioneuvoston linnalla on poikinut paljon kritiikkiä.

Poliisi otti perjantain mielenosoituksessa kiinni kaikkiaan 52 henkilöä. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Poliisin toiminta Elokapinan perjantaina järjestämässä mielenosoituksessa on syytä käydä perusteellisesti läpi, arvioi oikeustieteen tohtori Henri Rikander.

Poliisi otti kiinni 52 henkilöä perjantaina Valtioneuvoston linnan sisäänkäynnillä tapahtuneessa mielenosoituksessa. Alustavat rikosnimikkeet ovat kokouksen estäminen, niskoittelu poliisia vastaan sekä törkeä julkisrauhan rikkominen.

Rikander arvioi Yle Radio Suomen päivän haastattelussa, että kahden viranomaisen välillä tapahtunut viestikatkos on hämärtänyt tilannekuvaa. Myös poliisi on myöntänyt, että poliisin ja valtioneuvoston valmiusyksikön tilannekuva poikkesi perjantai-iltapäivänä toisistaan.

– Sitten on lähdetty soveltamaan niinkin harvinaista ja varsin raflaavaa rikosnimikettä kuin törkeä julkisrauhan rikkominen, Rikander sanoo.

Rikanderin mukaan julkisrauhan rikkominen on ikään kuin kotirauhan vastinpari: mitä laissa ei ole kotirauhalla suojattu, sitä voidaan ajatella julkisrauhalla suojattavan.

– Sillä siis suojataan ihmisiä, jotka tekevät työtään.

Törkeäksi teon voi tehdä se, että tekijät ovat aseistautuneita, tarkoitus on mennä tekemään väkivaltaa tai vahingoittamaan omaisuutta, tai sitten se, että kohteena on ylimmät valtioelimet ja niihin liittyvät rakennukset.

Rikanderin mukaan perjantain tapahtumissa on paljon selvitettäviä kysymyksiä.

– Onko kyseessä kokonaisarvostellen arvioituna törkeä julkisrauhan rikkominen, tai onko ollut kyse tunkeutumisesta ollenkaan, kun toimitaan portailla?

Rikanderin mukaan tapauksessa on aiheellista arvioida, onko kyse ollut sellaisesta väkivallan uhasta, että ollaan tunkeutumassa rakennukseen sisälle ja rikkomaan paikkoja.

Poliisi: törkeään julkisrauhan rikkomiseen löytyy perusteet

Tapauksen tutkinnanjohtajan, Helsingin poliisin rikoskomisario Juha-Matti Suomisen mukaan ainakin yksi henkilö on ollut pidätettynä.

Hän ei kuitenkaan halua tarkentaa pidätettyjen lukumäärää. Kaikki kiinniotetut on vapautettu lauantaina.

Suomisen mukaan alustavat rikosnimikkeet ovat edelleen samat, ja törkeään julkisrauhan rikkomiseen löytyy perusteet.

– Julkisrauhan rikkominen täyttyy tunkeutumalla julkisrauhan suojaamaan tilaan. Tunkeutuminen viittaa jonkinlaisen esteen ohittamiseen. Este voi olla fyysinen, esimerkiksi kyltti tai portti, mutta myös sanallinen kielto. Toisena tekotapana on jääminen julkisrauhan suojaamaan paikkaan. Oikeuskirjallisuuden mukaan teko täyttyy heti, kun käsky poistua on annettu ja sitä ei noudateta, Suominen kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Suomisen mukaan oikeuskäytännössä on todettu, ettei mitään rakennuksen osaa ole ollut tarkoitus sulkea suojan ulkopuolelle. Tällä perusteella ovisyvennys ja portaat ovat julkisrauhan suojan piirissä.

– Aiempia esimerkkejä, joista tuomioita on annettu, ovat esimerkiksi eduskuntatalon tolpat ja Finlandia-talon katto, hän kirjoittaa.

Törkeäksi teon tekee Suomisen mukaan laissa mainittu peruste valtioneuvoston käytössä olevasta rakennuksesta.

Poliisihallitus kertoi maanantaina iltapäivällä tekevänsä selvityksen poliisin toiminnasta mielenosoituksessa.