Korona leviää nyt vauhdilla jyväskyläläisten nuorten juhlissa – "Tartuntojen määrät kasvavat erittäin huolestuttavasti", sanoo johtajaylilääkäri

Rajoituksia ei ole tulossa, vaikka Keski-Suomi siirtyi juuri koronan kiihtymisvaiheeseen. Sairaalassa potilaita on ainakin toistaiseksi alle kymmenen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva arvelee, että sairaalapotilaiden määrä voi lisääntyä lähiaikoina. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Koronatartunnat leviävät nyt vauhdilla Keski-Suomessa. Esimerkiksi Jyväskylässä todettiin viime viikolla yli 260 tartuntaa.

Keski-Suomea pahempia koronapesäkkeitä ovat nyt vain Satakunta ja Päijät-Häme.

Tartunnat leviävät nyt erityisesti nuorten keskuudessa juhlissa, kokoontumisissa ja harrastetoiminnassa. Valtaosa sairastuneista on rokottamattomia tai heiltä puuttuu rokotteen tehosteannos.

– Tartuntojen määrät kasvavat erittäin huolestuttavasti. Jos tartuntaluvut olisivat olleet tällaisia ennen kuin rokotteet tulivat käyttöön, olisimme aivan kestämättömässä tilanteessa, toteaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Suuret tartuntamäärät ovat ajaneet jäljityksen vaikeuksiin monin paikoin maakunnassa.

Sairaalassa koronapotilaita on vielä maltillinen määrä, alle kymmenen.

– Olen hieman huolestunut kehityksestä. Jos tartuntaluvut nousevat tätä tahtia kuin ne nyt tekevät, saapa nähdä, kuinka paljon sairaalapotilaita tulee, Paloneva sanoo.

Rajoituksia ei tiedossa

Keski-Suomi on nyt siirtynyt koronan kiihtymisvaiheeseen. Rajoituksia ei kuitenkaan Palonevan mukaan ole tulossa.

– Strategia on muuttunut enemmän sairaalakourmituspainotteiseksi, ei niinkään tartuntalukuja seuraavaksi.

Paloneva ei osaa sanoa, auttaisivatko rajoitukset Keski-Suomen tilanteessa.

– Nyt puhutaan nuorista aikuisista. Pytyttäisiinkö esimerkiksi ravintolarajoituksilla hillitsemään tilannetta merkittävästi, vai tulisiko tartuntoja kaikista rajoituksista huolimatta, hän pohtii.

Paloneva kannustaa nyt kaikkia ottamaan rokotuksia.

– Se on kaikkein helpoin ja tehokkain keino pitää tilanne hallinnassa.

Lisätty kello 16.58 tieto vertailutieto Satakunnasta ja Päijät-Hämeestä.

Lue myös: