1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesiensuojelu

Suomen merialueilla on parikymmentä riskihylkyä, joista voisi valua öljyä – Saaristomerellä tyhjennetään vuosikymmeniä meressä olleen Beatrisin polttoainetankit

Ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmassa tunnistetaan Itämeren riskihylkyjä. Suomen aluevesillä saattaa olla yli tuhat hylkyä, joissa on öljyä tai muita vaarallisia aineita.

Beatris makaa merenpohjassa Iniön selällä. Kuva: Petti Arvonen

Merivoimat kertoo käynnistävänsä Saaristomerellä Iniön selällä sukellusoperaation, jonka tavoitteena on tyhjentää vuonna 1981 uponneen moottorialus Beatrisin polttoainetankit öljystä. Alus kuljetti sepeliä.

Noin kaksi viikkoa kestävä operaatio alkaa merellä 14. lokakuuta. Varsinaisen työn arvioidaan käynnistyvän tämän viikon lopussa. Merivoimat vastaa operaation toteutuksesta. Operaation tukialus on Merivoimien öljyntorjunta-alus Halli.

Merivoimien sukeltajien ohella Rajavartiolaitos tukee operaatiota omilla sukeltajillaan.

Työ on osa ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmaa, jossa selvitetään Suomen aluevesillä sijaitsevat hylyt, jotka saattavat lähitulevaisuudessa olla öljypäästöjen lähde.

Tuhat hylkyä, joissa vanhaa öljyä

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) arvion mukaan Suomen aluevesillä ja talousvyöhykkeellä on yli tuhat vanhaa hylkyä, jotka ovat käyttäneet polttoaineenaan öljyä tai joissa on ollut lastina öljyä tai muita vaarallisia aineita.

Näistä arviolta parikymmentä on korkean riskin hylkyjä. Ne ovat ruostumassa puhki tai sijaitsevat lähellä tärkeitä tai herkkiä luontokohteita, kertoo Merivoimat tiedotteessaan.

Hankkeessa on saneerattu vuosina 2020–2021 ruoppaaja Veli Hangon edustalla sekä kuivalastialus Hanna-Marjut ja fregatti Fortuna Kihdin selällä. Lisäksi hankkeessa on järjestetty saneeraukseen liittyvää koulutusta sekä tehty tiedustelu- ja tutkimusmatkoja riskihylyille.

Operaatiossa on varauduttu mahdollisiin pieniin öljyvuotoihin. Halli-aluksella on mukana raskasta meripuomia ja imeytyspuomeja varmuuden vuoksi.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos asettaa torjunta-aluksensa valmiuteen paikan päälle operaation ajaksi.