Hyppää sisältöön

Yllätyskäänne Kokkolan kappalaiskiistassa: Kirkkoneuvosto taipui valitsemaan Emilia Teerikankaan virkaan – hylkäsi aiemmin kahdesti

Kirkkoneuvosto on tätä aiemmin hylännyt kahdesti Teerikankaan valinnan perustelematta kantaansa. Päätökset ovat palautuneet hallinto-oikeudesta uuteen käsittelyyn. Teerikangas ei tiedä vielä, ottaako hän viran vastaan.

Emilia Teerikangas oli yllättynyt seurakuntaneuvoston yksimielisestä päätöksestä Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto on valinnut parin vuoden kiistan jälkeen Emilia Teerikankaan kappalaisen virkaan. Päätös syntyi, kun Korkein hallinto-oikeus hylkäsi syyskuun lopulla seurakunnan valituslupahakemuksen. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus palautti virkavalinnan viime kesäkuussa uuteen käsittelyyn seurakuntaneuvostolle.

Kirkkoherra Jouni Sirviö oli esittänyt jo aiemmin ansiovertailussa pätevimmäksi hakijaksi todetun Teerikankaan valintaa kappalaiseksi, mutta neuvosto oli hylännyt esityksen kahteen kertaan ilman perusteluja. Asiasta on tehty useita oikaisupyyntöjä ja valituksia.

Teerikangas sanoo, että pitkä prosessi vahvistaa hänen käsitystään siitä, että jos kokee tulleensa väärinkohdelluksi, siihen voi hakea oikeutta ja päätökset voivat myös muuttua.

– Eniten tässä kirkkoneuvoston päätöksessä yllätti juuri yksimielisyys, nyt ei ole äänestetty eikä jätetty eriäviä mielipiteitä.

Kirkkoherra Jouni Sirviön mukaan neuvoston kokouksessa käytiin pitkällinen keskustelu, jossa haettiin yhteistä ilmaisua päätökselle. Sirviö arvelee, että neuvostolla ei kenties ole aiemmin ollut tietoa lainsäädännön vaatimuksista.

– Voi olla, että meillä ei ole ollut kaikesta tietoa. On ollut eri näkökulmia siitä, voiko tai saako näin tehdä. Nyt olemme tässä tilanteessa.

Taustalla Teerikankaan sivuttamisessa kappalaisvalinnassa on arveltu olevan herätysliikkeiden vahva vaikutus ja se, että Teerikangas suhtautuu myönteisesti seksuaalivähemmistöihin.

Teerikangas empii vielä viran vastaanottamista

Ammattikorkeakoulu Centriassa lehtorina toimiva Teerikangas ei ole tehnyt vielä päätöstä siitä, ottaako hän viran vastaan. Pitkä prosessi ja sen aikana annetut lausunnot ovat vaatineet hintansa. Valinnan sisäistäminen vie aikansa.

– En ole vielä viikonlopun yli osannut jäsentää ajatuksiani. Tämä on ollut niin raskas prosessi kaikkine vaiheineen, että pikkuisen vaatii pidemmän sulatteluajan, että osaa oikeasti pohtia, miten tästä eteenpäin. Siitä olen ollut tosi iloinen, että seurakuntalaiset ja työyhteisö ovat lähettäneet viestejä ja onnitelleet. Koen että olisin oikein tervetullut, sanoo Teerikangas.

Teerikangas irtisanoutui Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntapastorin virasta kesäkuussa.

Kirkkoherra Jouni Sirviö kuvailee kappalaisen valintaprosessia pitkäksi ja vaativaksi niin kirkkoneuvoston jäsenille kuin seurakuntalaisillekin.

– Asioista on pyritty puhumaan nyt ja pitkin matkaa. En osaa sanoa, jättääkö tämä arpia, mutta kyllä tämä jonkun kokemuksen antaa, missä itse kukin joutuu miettimään, miten yksilö toimii ja miten yhdessä toimimme.

Seurakuntaneuvoston päätöksessä on kuukauden valitusaika.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun tiistaihin 12.10. kello 23 saakka.