1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiernapojat

Kuninkaan kasvoja ei enää saa mustata – Tiernasäätiö linjasi muutoksen perinteiseen Tiernapoika-joulunäytelmään

Tiernasäätiön mukaan naaman mustaaminen on herättänyt reaktioita, joissa se on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan. Säätiö haluaa viestittää kuuntelevansa yhteiskunnan reaktioita rasismiin ja ottaa ne todesta.

Oulussa elää vanha tiernapoikaperinne. Hahmot ovat saaneet oman patsaan kävelykatu Rotuaarille. Kuva: Juha Virranniemi / Yle

Oulussa perinteisiä tiernapoikakilpailuja järjestävä Tiernasäätiö on linjannut, että jatkossa Murjaanien kuninkaan kasvoja ei saa enää maalata mustaksi.

Linjausta perustellaan sillä, että Murjaanien kuninkaan naaman mustaaminen on herättänyt reaktioita, joissa se on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan.

Blackface tarkoittaa sitä, kun valkoihoinen maalaa kasvonsa tummaksi ja esittää tummaihoista. Blackface-ilmiö edustaa stereotyyppistä ja vähättelevää tapaa esittää mustaa kulttuuria.

Tiernapoika-näytelmä perustuu kansainväliseen kolmen kuninkaan mysteerinäytelmäperinteeseen. Näytelmässä afrikkalaista kuningasta edustavaa Murjaanien kuninkaan roolihahmoa on vuosikymmeniä tuotu esiin meikkaamalla kasvot tummiksi.

Tiernasäätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Viertola ja Tiernasäätiön hallituksen jäsen Satu Saarinen toteavat säätiön tiedotteessa, että suositus koskee Tiernapoika-esityksiä muuallakin kuin säätiön järjestämissä tapahtumissa.

Tiernasäätiö viestittää, että he haluavat kuunnella yhteiskunnan reaktioita rasismiin ja ottaa ne todesta.

Aiemmin, vuonna 2019, Tiernasäätiö suositteli jo kasvojen maalaamisesta luopumista sekä Murjaanien kuninkaan nimen muuttamista Maurien kuninkaaksi.

Tiedotteessa kerrotaan, että Tiernasäätiö on nyt päättänyt, että sen järjestämissä tilaisuuksissa Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista ei sallita.

Säätiö suosittelee kaikille muillekin, että Murjaanien kuninkaan roolihahmon esittäjällä on tumma vaatetus ja parta tai kasvojen alaosa mustattu vain nenän alapuolelta vanhan perinteen mukaisesti tai muuten siten, että siinä ei viitata rasistiseen blackface-toimintaan.

Tiernasäätiö ei myöskään edellytä naispuolisilta esiintyjiltä parran tai viiksien meikkaamista kasvoihin. Asusteet ja näytelmän kulku tuovat roolit muutenkin esiin.

Tiernapoikanäytelmään ei säätiön mukaan haluta liittää sille vieraita merkityksiä, vaan että näytelmä säilyy tulevaisuudessakin suomalaiseen jouluun kuuluvana, pääasiassa nuorten esittämänä moniarvoisena joulunäytelmänä.

Tiernapoikakilpailut pidetään Oulun Rotuaarilla marraskuun viimeisenä viikonloppuna 27.–28. marraskuuta.

Mitä mieltä olet säätiön linjauksesta? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 12. lokakuuta kello 23:een asti.

Lue lisää:

Harrastajateatterissa valkoinen näytteli tummaihoista, ohjaajan mukaan tarkoitus ei ollut loukata – tutkija selittää, miksi blackface ei silti ole ok

Hoo, jos minä olen musta! – Tiernapoikien murjaani on osa alentavaa blackface-perinnettä