1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Turun yliopisto

Turun yliopistolle maankäyttö- ja kiinteistöoikeuden professuuri

Professuurin lahjoittajia on pitkään huolestuttanut maankäyttö- ja kiinteistöoikeuden pienentynyt rooli ympäristooikeudellisessa tutkimuksessa.

Turun yliopiston opiskelijoita 27.2.2020. Kuva: Lina Frisk /Yle

Turun yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta on saanut maankäyttö- ja kiinteistöoikeuden lahjoitusprofessuurin. Professuuri on määräaikainen ajalla 1.1.2022–30.11.2023.

Lahjoituksen takana ovat MTK:n säätiö, Kiinteistösäätiö, Salaojituksen tukisäätiö, Lounais-Suomen metsänhoitoyhdistysten säätiö ja MTK Varsinais-Suomi.

MTK:n säätiötä edustava ympäristöjuristi Minna Ojanperä sanoo yliopiston tiedotteessa, että järjestöä on pitkään huolestuttanut maankäyttö- ja kiinteistöoikeuden pienentynyt rooli korkeatasoisessa ympäristöoikeudellisessa tutkimuksessa. Ojanperän mukaan samaan aikaan maankäyttöön ja omistusoikeuteen liittyvät kysymykset ovat voimistuneet erityisesti osana ilmastopolitiikkaa.

– Olemme erittäin iloisia, että Turun yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta pystyy lahjoitusprofessuurin avulla kohdentamaan vaikuttavaa tutkimusta alueelle, joka on merkittävässä roolissa oikeudenmukaisen siirtymän toteutumisessa. Odotamme lahjoitusprofessuurin palvelevan myös yhteiskunnallista keskustelua, jotta ilmastopolitiikan laaja-alaiset vaikutukset tunnistetaan nykyistä paremmin, sanoo Ojanperä.

Oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanin Anne Kumpulan mukaan professuurin ala kiinnittyy hyvin myös yliopiston strategisiin painotuksiin. Se on kiistatta yhteiskunnallisesti merkityksellinen ja kaipaa myös oikeustieteellistä tutkimusta ja keskustelua.