1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajakauppa

Suomalaiset ovat palanneet Haaparannan kauppoihin – alkuvuonna yrittäjän piti tarkistaa pihalta, onko tämä totta: "Yhtä hiljaista oli muillakin"

Parantunut koronatilanne ja helpottuneet rajamuodollisuudet ovat tuoneet suomalaisasiakkaat takaisin Haaparannalle. Vielä ei kuitenkaan olla koronaa edeltävällä tasolla.

Haaparantalainen kauppias Susanna Blomster kertoo, että talven yli on sinnitelty paikallisten asiakkaiden voimin. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Haaparanta on kärsinyt rajakaupan vähenemisestä selvästi enemmän kuin muut Suomen vastaisella rajalla sijaitsevat ruotsalaiskunnat.

Viime vuonna Haaparannan päivittäistavarakaupasta katosi tilastoista vastaavan SCB:n mukaan lähes 200 miljoonaa kruunua eli noin kuudesosa. Vuonna 2020 Haaparannalla vähittäiskaupan arvo oli 957 miljoonaa kruunua.

– Hiljaisimpina aikoina saattoi käydä vain kolme asiakasta, muistelee vaatekauppayrittäjä Susanna Blomster alkuvuoden vaisuja aikoja.

Hän kertoo välillä käyneensä kauppakeskuksen parkkipaikalla tarkistamassa, onko kaupankäynnin hiljaisuus edes totta.

– Siellä näki, että ihan yhtä hiljaista on muillakin. Silloin ajattelin, että mitenhän tässä käy.

Lue lisää: Rajavalvonta kadotti Lapin rajakauppiaiden asiakkaista jopa 90 prosenttia, eikä helpotusta näy – "Tästä vuodesta tulee monille isot miinukset"

Muutos näkyi jo kesällä

Blomster kertoo, että koronatilanteen vähittäinen helpottuminen ja rajamuodollisuuksien lieveneminen on heijastunut myös asiakasvirtoihin.

– Kesällä alkoi jo tulla suomalaisia asiakkaita. Nyt heitä käy jo päivittäin, eron kyllä huomaa, sanoo Blomster.

Entisiin, koronaa edeltäneisiin suomalaisasiakkaiden määriin ei vielä ole päästy. Tuoreita tilastoja ei ole, mutta karkean arvion mukaan Suomesta tulevia asiakkaita on noin puolet parin vuoden takaisesta.

Janika Mäntyvaara ja Maria Mazurina lähtivät Torniosta Haaparannalle ostoksille.

Vuosi on mennyt kotimaan kamaralla

Torniolainen Mervi Niska kertoo, että Haaparannalla käynnit korona-aikana olleet vähissä.

– Tämä on nyt vasta kolmas kerta kun olen käymässä. Vuosi meni, että en käynyt lainkaan.

Tornion Saarenpäässä asuvan Heikki Niskalan lähin ruokakauppa löytyy länsinaapurista. Hän kertoo ostavansa ruokansa lähes yksinomaan Haaparannan puolelta

– Turhan tähden en kauppareissulle lähde.

Torniolaisten Janika Mäntyvaaran ja Maria Mazurinan Haaparannan reissut olivat täysin jäissä koko pahimman korona-ajan.

– Vasta nyt kun rajan on voinut taas ylittää kävellen, niin on viitsitty tulla, kertoo Mäntyvaara.

Haaparannan kunnanjohtaja Roger Danellin mukaan koronarajoitukset ovat heijastuneet kaupankäynnin lisäksi myös ihmisten muuhun normaaliin arkielämään molemmin valtakunnan rajaa. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Haaparannan kunnanjohtajan Roger Danellin mukaan haasteista huolimatta moni haaparantalainen yritys on selvinnyt yli pahimman ajan.

– Ne ovat joutuneet taistelemaan, mutta ovat jaksaneet ja useimmat ovat pärjänneet, kuvailee Danell.

Hän muistuttaa, että myös Ruotsin puolella on yritysten käytössä ollut erilaisia tukiohjelmia.

– Mutta on Suomesta asiakkaita kaivattu.

Norjan vastainen raja on kärsinyt pahemmin

Ruotsissa Suomen vastaisen rajan kunnat ovat selvinneet vähemmällä kuin Norjan rajalla olevat kunnat. Viime vuonna Övertorneåssa kauppa väheni pari prosenttia, Pajalassa sen sijaan kauppa kasvoi 3,5 prosenttia.

Kiirunassa vähennystä tuli 137 miljoonaa kruunua eli 15,8 prosenttia. Kiirunalla on ainoana Ruotsin kuntana rajanaapurina Suomi ja Norja.

Norjan rajalla sijaitsevissa ruotsalaiskunnissa päivittäistavarakauppojen myynnistä katosi keskimäärin lähes 38 prosenttia. Kovin kato kävi Länsi-Götanmaalla sijaitsevassa Strömstadissa, jossa myynnistä katosi viime vuonna yli 62 prosenttia.

Lue myös: Karigasniemen kauppias Härkönen oli jo unohtanut, millaista se on, kun kaupassa on paljon asiakkaita: "Tämä on ollut fantastinen elämys!"

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 13.10. kello 23 saakka.