Näyttää graffitilta, mutta on tehty villalangasta – some nosti vanhan käsityötekniikan suosioon

Tuftaaminen on kirjontaa muistuttava tekniikka, jolla saa nopeasti aikaan ryijymäistä pintaa. Se on noussut käsityöharrastajien suosioon ympäri maailman.

Tekstiilitaiteilija Niina Mantsinen tunnetaan aitoja graffiteja jäljittelevistä, tuftatutuista ryijyistä. Kuva: Harri Heinonen

Siitä on noin vuosi, kun tekstiilitaiteilija Niina Mantsinen huomasi, että hänen somekuplansa oli alkanut täyttyä tuftausvideoista.

Tuftaus tai englanniksi punch needle on ikivanha käsityötekniikka, joka on noussut käsityöharrastajien suosioon ympäri maailman.

Mantsiselle tekniikka oli entuudestaan tuttu. Hän innostui tuftaamisesta opiskellessaan tekstiilisuunnittelua ammattikorkeakoulussa Joensuussa.

– En silloin 10 vuotta sitten olisi uskonut, että tästä tulee trendikästä. Kaveritkin ovat ostaneet tuftausneuloja, ja minulta kysytään nyt neuvoa, Mantsinen naurahtaa.

Hän on käyttänyt tuftausta teoksissaan jo vuosien ajan.

Tuftaamalla syntyy ryijymäistä pintaa. Kuvassa yksityiskohta tekstiilitaiteilija Niina Mantsisen työstä. Kuva: Saku Soukka

Näyttää hauskalta ja on helppo oppia

Vaikka tuftauksen suosio ehkä vähän yllätti, keksii Niina Mantsinen sille heti selityksen: tuftaus on käsityönä helposti lähestyttävä.

Ainoa erikoisvaruste on tuftausneula, jonka voi ostaa mistä tahansa käsityöliikkeestä. Lisäksi tarvitaan sopivan paksuista kangasta ja lankaa. Tekniikka muistuttaa kirjontaa ja sen oppii nopeasti.

Tuftaus myös antaa tekijälle paljon vapautta. Kun esimerkiksi ristipistotöissä kuvio on luotava pikselimäisten neliöiden avulla, voi tuftaamalla tehdä kaikenlaisia muotoja.

Kati Korhonen Joensuun Taitokeskuksesta kuvaa tuftaamista langalla maalaamiseksi.

– Tuftaamalla saa joko sileää tai nukkamaisempaa pintaa riippuen siitä kummalta puolelta kangasta pistelee, Korhonen kertoo.

Ja sitten tuftaus näyttää hauskalta. Neulalla pistellään kangasta ja kuvio syntyy kuin itsestään. Sellaisen videon jakaa mielellään Instagramissa tai Tiktoksissa.

Kati Korhonen Joensuun Taitokeskuksesta antaa pikatärpit tuftaukseen.

Lopputulos muistuttaa ryijyä

Tuftattu kangas muistuttaa ryijyä. Siksi tekniikka on suosittu etenkin seinävaatteissa, tyynyissä ja muissa sisustustuotteissa. Esimerkiksi Joensuun Taitokeskuksen kurssilla tuftataan tyynynpäällinen.

– Tuftausta voi hyödyntää myös asusteissa, kuten laukuissa. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana, Kati Korhonen kertoo.

Se tosin kannattaa ottaa huomioon, että tuftaustyö kestää huonosti kovaa kulutusta. Lanka purkautuu helposti, joten käyttöön tulevat tuftaustyöt kannattaa viimeistellä nurjalta puolelta silitettävällä tukikankaalla tai liimaseoksella.

Tuftausneuloja on erikokoisia riippuen langan paksuudesta. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Tuftattu graffiti

Niina Mantsisen tuftaustyöt ovat seinävaatteita, mutta eivät kaikkein perinteisimpiä. Mantsinen jäljentää ryijyiksi graffiteja niiden luonnollisessa koossa. Se tarkoittaa, että teokset voivat helposti olla kaksi metriä korkeita ja neljä metriä leveitä.

Alunperin tuftaus valikoitui tekniikaksi juuri siitä syystä, että se mahdollisti Mantsisen teosidean.

– Halusin uudistaa upeaa ryijyperinnettä ja etsin erilaisia tekniikoita, joilla ryijyjä voi tehdä. Tuftaus vei mennessään, koska sen avulla pystyin tekemään isoja ja muodokkaita teoksia, Mantsinen kertoo.

Isojen teosten tuftaaminen on fyysisesti raskasta, minkä takia Mantsinen käyttää neulan sijasta sähköllä ja paineilmalla toimivaa tuftauslaitetta.

Tällä hetkellä Mantsinen valmistelee taiteilija EGS:n kanssa yhteisnäyttelyä Joensuun taidemuseoon. Tulossa on ainakin lasiveistoksia, installaatio – ja tuftaustöitä.

Lue lisää: