Uudella Olympiastadionilla on yli 500 vessaa, mutta ihmisiä ei saatu niiden luo – Huuhkajien pelissä vain minimimäärä järjestyksenvalvojia

Suomen Palloliiton mukaan viikonlopun ruuhkat Olympiastadionilla johtuivat osin järjestyksenvalvojien puutteesta. Melkein viidesosa järjestyksenvalvojia jäi uupumaan.

Suomalaiset jalkapallonkannattajat kannustivat palloilijoita Helsingin Olympiastadionilla lauantaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Remontista valmistunut Olympiastadion joutui ensimmäiseen tulikokeeseensa suurtapahtumien areenana viikonloppuna, kun Huuhkajien peliä saapui stadionille katsomaan liki 30 000 ihmistä. Pahoja ruuhkia syntyi niin sisäänkäynnille, vessoihin kuin kioskeillekin.

Jonot johtuivat Suomen Palloliiton tapahtumapäällikkö Kalle Marttisen mukaan osittain siitä, että järjestyksenvalvojia ei saatu paikalle tarpeeksi paljon.

Tavoitteesta jäätiin Marttisen mukaan lähes viidenneksellä, vaikka järjestyksenvalvojia haalittiin koko Etelä-Suomen alueelta: Turusta, Tampereelta ja Kotkastakin.

– Kuljetimme heitä koko Etelä-Suomen alueelta Helsinkiin, mutta emme silti saaneet riittävää määrää.

Marttisen mukaan järjestyksenvalvojien riittämätön määrä vaikutti muun muassa siihen, että paikan päällä ihmisiä ei saatu kunnolla ohjattua ja porteilla ei saatu lippuja luettua nopeasti.

Poliisin vaatima minimimäärä järjestyksenvalvojia saatiin kokoon, mutta Marttisen mukaan hyvään palvelutasoon he eivät päässeet.

– Lainkirja täyttyi, mutta minimi ei tarkoita sitä, että se on operoinnin tai palvelun kannalta optimaalinen määrä henkilökuntaa, Marttinen sanoo.

Jatkossa mietitäänkin voitaisiinko esimerkiksi lippujen tarkastajina käyttää muita ihmisiä kuin järjestyksenvalvojia.

– Korona-aika on tarkoittanut sitä , että moni on antanut järjestyksenvalvontakorttinsa vanhentua.

Marttisen mukaan ongelma on nyt koko tapahtuma-alalla sama.

– Olemme keskustelleet, että ensi kesää ajatellen tämä saattaa olla ongelma. Silloin on edessä isoja suurtapahtumia yhtä aikaa.

Säätiön toimitusjohtaja: Yleisö ei vielä osannut käyttää uudistettua stadionia

Stadion-säätiö kertoo käyvänsä lauantain ottelusta tulleet kävijäpalauutteet tarkasti läpi Palloliiton kanssa. Samalla kartoitetaan muutosta vaativat asiat ennen tulevia tapahtumia.

Lauantain ottelu oli ensimmäinen yleisötapahtuma uusitulla stadionilla ilman lohkojakoja. Yleisöllä oli siis ensi kertaa mahdollisuus käyttää palveluita muuallakin kuin oman katsomolohkonsa kohdalla. Viesti tästä ei kuitenkaan ollut tavoittanut kaikkia kävijöitä.

– Kannattajille ei myöskään ollut täysin mennyt perille viesti siitä, että nyt Stadionille voi tulla mistä portista tahansa sisään ja kulkea sitten Stadionin sisällä omalle paikalle. Tämä aiheutti turhaakin jonoutumista sisään tullessa, kun pyrittiin sisään ”vanhasta muistista” juuri oman katsomon kohdalta, esimerkiksi E-katsomoon Stadionin ahtaalta itäpuolelta, toteaa Stadion-säätiön toimitusjohtaja Ari Kuokkanen sähköpostivastauksessaan Ylelle.

Kuokkasen mukaan myöskään maanalaiseen wc-maailmaan ei vielä löydetty, vaikka sinne koitettiin digitaalisilla näytöillä opastaa.

– Toki nyt täytyy kartoittaa lisäopastuksen tarpeet, jotta jatkossa asiakkaat löytävät wc-palvelut paremmin. Lauantain ottelutapahtumassa wc-maailmassa oli väljää, mikä kertoo, ettei yleisö vielä uusitulla Stadionilla löytänyt wc-palveluja ohjeistuksesta huolimatta.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 12.10.2021 kello 23:een asti.

Lue lisää: