Jono kiireettömiin leikkauksiin on kasvanut Vaasan sairaanhoitopiirissä

Yli puoli vuotta omaa leikkaustaan jonottaneita on nyt sairaanhoitopiirissä hiukan enemmän kuin keväällä. Toisaalta tilanne on huomattavasti valoisampi kuin vielä vuosi sitten.

Ensimmäisenä koronavuonna jonot kiireettömiin leikkauksiin kasvoivat ympäri maan. Arkistokuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Vaasan sairaanhoitopiirin leikkausjonot ovat hiukan kasvaneet (siirryt toiseen palveluun) viime keväästä.

THL:n tietojen mukaan sairaanhoitopiirissä kiireetöntä leikkausta odotti huhtikuussa 75 ihmistä, ja elokuussa jo 107 ihmistä.

Pisimpään leikkausta odottaneiden jonoa on kuitenkin sairaanhoitopiirissä pystytty lyhentämään reilusti vuodessa, sillä vielä elokuussa 2020 yli puoli vuotta jonottaneita oli runsaat 200.

Syynä vuoden 2020 pitkiin jonoihin olivat koronatoimet. Niillä peruttiin ja siirrettiin kiireettömiä toimenpiteitä, jotta sairaalassa jäisi varaa hoitaa koronapotilaita.

Aiempina vuosina Vaasan sairaanhoitopiirissä yli puoli vuotta kiireetöntä leikkausta jonottaneita kirjattiin vuodessa vain kourallinen.

Jos koronatilanne heikkenee nyt äkisti, leikkausten siirrot ovat taas edessä, kertoo johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Vaasan sairaanhoitopiirissä kiireetöntä leikkausta odotti elokuussa kaikkiaan runsaat 1650 ihmistä, heistä suurin osa pääsi toimenpiteeseen alle 3 kuukaudessa.