1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teollisuusliitto ry

Teollisuusliiton mukaan työehtoneuvotteluja ei voida vielä aloittaa, koska työnantajapuolen uudesta yhdistyksestä ei ole riittävästi tietoa

Puheenjohtaja Riku Aalto arvioi, ettei uuden työnantajaliiton jäsenpohja ole edelleenkään riittävän laaja neuvottelemaan sopimusta.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan työehtoneuvotteluja ei voida vielä aloittaa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Teollisuusliitto katsoo, ettei sillä ole vielä edellytyksiä aloittaa valtakunnallisia työehtosopimusneuvotteluita Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa.

Liiton teknologiasektorin työehtoneuvottelukunta oli tänään koolla arvioimassa tilannetta.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto arvioi liiton tiedotteessa, ettei uusi työnantajayhdistys ole vielä jäsenpohjaltaan riittävän laaja neuvottelemaan sopimusta.

– Valitettavasti neuvotteluita ei siten vieläkään voida aloittaa. Toivottavasti uuden yhdistyksen jäsenmäärä kehittyy niin että pääsisimme aloittamaan neuvottelut mahdollisimman pian, Aalto sanoo.

Teollisuusliitto on myös huolissaan siitä, ettei uudesta työantajayhdistyksestä kerrota, mitä yrityksiä yhdistykseen on liittynyt.

– Me emme voi aloittaa neuvotteluita ennen kuin tiedämme keitä uusi yhdistys edustaa. Teollisuusliitto ei voi ostaa työmarkkinasikaa säkissä, Aalto painottaa.

”Täytyy ihmetellä työnantajan myöhästelyä”

Teollisuusliitto arvioi, että Teknologiateollisuuden työantajat edustaa vasta noin kolmasosaa kaikista alalla työskentelevistä palkansaajista.

Riku Aallon mukaan luku on liian alhainen neuvotteluiden käynnistämiseksi.

– Työnantajan on pystyttävä parempaan, sillä aika alkaa käydä vähiin.

Puheenjohtaja arvioi, että normaalisti tässä vaiheessa olisi saatu sovittua lähes kaikesta työnantajien kanssa. Nyt neuvotteluita ei ole edes aloitettu.

– Täytyy ihmetellä työnantajan myöhästelyä. Teknologiateollisuuden ratkaisuja on valmisteltu jo vuodesta 2020 lähtien, mutta uusi yhdistys aloitti toimintansa vasta elokuussa 2021, Aalto huomauttaa.

Ruohoniemi: Toivottavasti tavoitteena ei ole painostaa yrityksiä

Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi pitää Teollisuusliiton ratkaisua valitettavana.

Työnantajayhdistyksen mukaan yritysten järjestäytyminen on edennyt hyvin. Yhdistys arvioi, että tulevaa sopimusta voitaneen pitää jo nyt yleissitovana ottaen huomioon työnantajayhdistykseen hyväksytyt jäsenet sekä käsittelyä odottavat hakemukset.

– On tärkeää, että yrityksissä käydään aito keskustelu sopimisen vaihtoehdoista eli onko yrityksen kannalta parempi vaihtoehto yrityskohtainen työehtosopimus vai liittyminen Teknologiateollisuuden työnantajiin ja sitä kautta valtakunnalliseen työehtosopimukseen, Ruohoniemi sanoo järjestön tiedotteessa.

– Toivottavasti Teollisuusliiton tavoitteena ei ole painostaa yrityksiä järjestäytymään. Järjestäytymisvapaus kuuluu niin työnantajille kuin palkansaajille.

Juttua päivitetty klo 19.41 Ruohoniemen kommenteilla.