Koronarajoitukset kiristyvät Lounais-Suomessa – aluksi pakolliset koronatestit telakoille, Avi odottaa koronapassia ennen muita rajoituksia

Koronatilanne on heikentynyt erityisesti Turussa ja Raumalla. Aluehallintovirasto odottaa koronapassin etenemistä eduskunnassa, jotta muista rajoituksista voidaan päättää. Varsinais-Suomessa kasvanut tehohoidon tarve huolettaa viranomaisia.

Rauman telakalla alkoi koronatartuntojen rypäs syyskuun alkupuolella. Kuva: Katja Halinen / Yle

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on kiristämässä koronarajoituksia Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, kertoo Satakunnan Kansa (siirryt toiseen palveluun).

Aluehallintoviraston johtaja Heikki Mäki vahvistaa Ylelle, että ensi vaiheessa rajoitusten kiristäminen tarkoittaisi koronatestejä Turun ja Rauman telakoille.

Mäen mukaan Avi on viime viikolla kuullut molempien maakuntien sairaanhoitopiirejä, Turun ja Rauman kaupunkeja sekä muutamaa muuta alueen kuntaa liittyen telakoiden tartuntaryppäisiin.

– Valmistelussa on tämän päivän aikana tartuntatautilain perusteella päätös pakollisesta terveystarkastuksesta. Esittelen sen aamupäivän aikana Avin ylijohtajalle, minkä jälkeen katsotaan koskevatko tarkastukset molempia telakoita, vai ainoastaan toista, Mäki sanoo.

Mäen mukaan määräyksen ulottamista ensi kevääseen pohditaan, jotta työntekijöiden vaihtuvuudesta johtuvat uudet tartuntaryppäät voitaisiin estää.

Varsinais-Suomessa pohdinnassa myös muut rajoitukset

Mäen mukaan etenkin Varsinais-Suomessa sairaanhoitopiirin sairaaloissa tilanne on vaikeutunut ja tehohoidon kasvanut tarve estää jo kiireetöntä hoitoa. Harkinnassa on siis myös muita rajoituksia.

– Tässä rinnalla etenevä koronapassi vaikuttaa myös harkintaan, että millaisia rajoitukset ovat jotta passia voitaisiin niiden yhteydessä käyttää, Mäki sanoo.

Hänen mukaansa aluehallintovirasto seuraa nyt koronapassin käsittelyä eduskunnassa. Avi aikoo lähettää kuulemiskirjeet sairaanhoitopiireihin ja muutamiin kuntiin tiistain aikana. Todennäköisesti tämän viikon aikana rajoitustilanne ei kuitenkaan vielä muutu.

– Joka tapauksessa eilisten mediatietojen perusteella eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja toi esiin, että koronapassi olisi etenemässä nopeasti. Tästä syystä emme lähde tekemään sellaisia päätöksiä, jotka kumoutuisivat, jos koronapassi tulee voimaan viikonlopun aikana, Mäki sanoo.

Lisää aiheesta: