Hyppää sisältöön

STTK:n Palola: Kaikki pyrkivät ainakin Stora Enson palkankorotuksiin – "Täytyy muistaa, että nyt ollaan noususuhdanteessa"

Stora Enso ja Paperiliitto sopivat viime viikolla kahden prosentin palkankorotuksista vuodessa. STTK:n Palolan mukaan muilla aloilla pyritään samoihin tai korkeampiin korotuksiin.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo, että että kun merkittävän vientiteollisuusalan merkittävä yhtiö tekee sopimuksen, katseet kääntyvät siihen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Metsäyhtiö Stora Ensoon sovitut palkankorotukset saattavat määrittää muidenkin suomalaisten palkankorotusten tasoa.

Toimihenkilöitä edustavan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo, että Stora Enson ja Paperiliiton viimeviikkoinen sopimus on paalu, johon kaikki pyrkivät.

Sopimuksessa palkankorotukset ovat kahtena ensimmäisenä vuotena 1,9 prosenttia ja kolmantena vuonna 0,9 prosenttia. Työehtosopimus on voimassa kaksi vuotta ja neljä kuukautta, joten vuositasolla palkat nousevat kaksi prosenttia.

Stora Enson ja Paperiliiton sopimat palkankorotukset ovat korkeammat kuin ne, joita edellisellä neuvottelukierroksella kaksi vuotta sitten sovittiin teollisuuteen.

Palolan mukaan on ilman muuta selvää, että kun merkittävän vientiteollisuusalan merkittävä yhtiö tekee sopimuksen, katseet kääntyvät siihen.

– Tolppa on lyöty maahan, ja kaikki katsovat sitä. Varmasti eri neuvottelupöydissä pyritään ainakin siihen, Palola sanoi tiistaina STTK:n aamiaistilaisuudessa.

– On aivan luonnollista, että pyritään myös sen yli. Täytyy muistaa, että nyt ollaan noususuhdanteessa. Yrityksillä menee varsin hyvin, talous kasvaa ja työvoimasta on pulaa.

STTK ei tunnusta vientiteollisuuden linjaa

Työnantajaliitoille Stora Enson sopimus sen sijaan ei kelpaa suunnannäyttäjäksi. Uuden teknologiateollisuuden työnantajien yhdistyksen toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi linjasi torstaina Ylen haastattelussa, että niin sanottu päänavaus määritellään teknologia- ja kemianteollisuudessa, jotka vastaavat yli 70 prosentista Suomen viennistä.

Palola sanoo, ettei STTK tunnusta tällaista mahdollista vientiteollisuuden linjaa yleiseksi malliksi, jota pitäisi orjallisesti noudattaa. Hänen mukaansa yleistä linjaa on hyvin vaikea määritellä tai puhua Suomen mallista, koska palkoista sopiminen on hajautumassa rajusti työnantajaliittojen irtiottojen takia.

– Nyt on hajautettu, liittokohtainen neuvottelukierros, ja liitot ajavat itse omia tavoitteitaan neuvottelupöydässä, Palola linjaa.

Palolan mukaan se aika on ohi, jolloin työmarkkinaratkaisuja tehdessä oli tapana huolehtia niin suomalaisen yhteiskunnan kilpailukyvystä kuin palkansaajan ostovoimasta sekä koordinoida palkkapoliitiikkaa ja veroratkaisuja.

Teollisuuden ensimmäinen sopimus on määrittänyt yleensä myös muiden suomalaisten palkankorotuksia. Päänavauksesta on tullut palkankorotuksille katto, jota muilla aloilla ei ylitetä. Samalla siitä on usein tullut myös minimi.

Stora Enson ja Paperiliiton viimeviikkoinen sopu on läpimurto metsäteollisuuden palkkaneuvotteluissa ja ensimmäinen sopimus sen jälkeen, kun alan työnantajien etujärjestö irtisanoutui työehtosopimusten tekemisestä ja ilmoitti metsäteollisuuden siirtyvän yrityskohtaiseen sopimiseen.

Lue lisää:

Teollisuusliiton mukaan työehtoneuvotteluja ei voida vielä aloittaa, koska työnantajapuolen uudesta yhdistyksestä ei ole riittävästi tietoa

Teollisuusliitto uskoo yleissitovuuden syntyyn TES-rintamalla: Neuvotteluihin vielä matkaa