Kaupunginvaltuutetut turhautuivat, kun kuntalaisten toive kirsikankukista sivuutettiin: "Meidän pitää olla kiinnostuneita"

Valtuustoaloite kirsikkapuistosta merkittiin vain tiedoksi Kouvolan päättäjille. Valtuutetut turhautuivat siitä, että kuntalaisten toive sivuutetaan vetoamalla rahaan.

Helsingin Roihuvuoren kirsikkapuisto kerää aina valtavat määrät vierailijoita hanamin aikaan. Arkistokuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kouvolaan saattaa tulla kirsikkapuisto kuntalaisten toiveesta – mutta ei ainakaan vielä.

Eilen kaupunginvaltuuston kokouksessa käsitelty valtuustoaloite kirsikkapuiston perustamisesta Kouvolaan sai useat valtuutetut toivomaan puheenvuoroissaan, että kuntalaisten ideat otettaisiin paremmin huomioon.

Valtuustoaloitteen kirsikkapuistosta teki Liike nytin kaupunginvaltuutettu Juha Huhtala, joka oli seurannut sosiaalisessa mediassa kuntalaisten keskustelua kirsikkapuistosta.

– Tämä idea tuli kuntalaiselta. Jos kuntalaiset saavat hyvän idean, meidän pitää olla todella tarkalla korvalla. Tästä keskustelusta meidän pitää olla kiinnostuneita, Huhtala sanoi puheenvuorossaan.

Puita lahjoituksina ja talkootyötä

Teknisen lautakunnan mukaan puisto olisi liian kallis toteutettavaksi kaupungin rahoilla sellaisenaan. Jo pelkkä kirsikkapuiden istutus ja kolmen vuoden hoidon kustannukset maksaisivat arviolta 2000 euroa puulta.

Lisäkustannuksina tulisi myös esimerkiksi roskakorien ja penkkien hankinta ja mahdollinen videovalvonta ilkivallan varalta.

Miia Witting (kok.) muistutti, että esimerkiksi Lappeenrannan kirsikkapuiston kaikki puut saatiin lahjoituksena ja niitä istutettiin talkoovoimin. Talkootöillä on jo Kouvolassakin esimerkiksi kunnostettu Ruuhveltti-veturi.

Pettymys kaupungin ehdottomuuteen huokui monen valtuutetun puheenvuorossa.

– Kaupunki olettaa, että aina tarvitaan kaupungin panostus, että jotain tapahtuu. Joskus riittää vain se, että kaupunki osoittaa paikan ja antaa ohjeet. Ei aina tarvita sitä, että kaupungilta tulee kaikki resurssit ja rahat, Witting sanoi puheenvuorossaan.

Tapio Karvonen (kok.)mainitsi myös mahdollisuuden osallistuvaan budjetointiin. Esimerkiksi Kotkassa ja Lappeenrannassa on kokeiltu osallistuvaa budjetointia. Sen ansiosta Kotkaan on tulossa ekopuisto ja monia muita kuntalaisten toivomia parannuksia.

Teknisen lautakunnan mukaan toive kirsikkapuistosta voidaan ottaa huomioon tulevaisuuden puistosaneerauksissa, joita on jo tiedossa.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.