Poliisi: Lohjalle kerääntyi satoja nuoria mopomiittiin − osallistujat keulivat väkijoukon keskellä ja sylkivät poliisiauton päälle

Mopomiiteissä vaarallisen ajokäyttäytymisen rinnalle on uutena ilmiönä tullut poliisin toiminnan vakava ja tahallinen häirintä, Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo.

Mopomiittiin Lohjalla osallistui iso väkijoukko. Kuva on kuvituskuva vuodelta 2017. Kuva: Nicole Hjelt / Yle

Länsi-Uudenmaan poliisi on huolestunut nuorten mopoilijoiden kokoontumisista ja niissä tapahtuvista ylilyönneistä, kuten poliisin toiminnan häiritsemisestä ja liikennesääntöjen rikkomisesta.

Esimerkiksi Lohjalla 25. syyskuuta järjestetty nuorten mopomiitti keräsi poliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) satoja osallistujia. Nuoret mopoilijat ja paikalla ollut yleisö käyttäytyivät erittäin huonosti niin liikennesääntöjä ajatellen kuin paikalle mennyttä poliisiakin kohtaan.

− Poliisimme havaitsivat jälleen keulimisia ja muuta vaarallista toimintaa väkijoukon keskellä ajettaessa. Nuoret eivät selvästikään tätä miellä vaaralliseksi, ja he pitävät sitä keskuudessaan yleisesti hyväksyttävänä ja arvostettuna. Virheellistä kuvitelmaa on myös se, että väkijoukossa on jotenkin sallitumpaa rikkoa liikennesääntöjä, kertoo komisario Hannu Kontola poliisintiedotteessa.

Uutena ilmiönä poliisin toiminnan häirintä

Mopomiiteissä on poliisin mukaan kohonnut riski vakaville loukkaantumisille tai kuolemille. Poliisi pyrkii olemaan paikalla ennalta estämässä pahimmat mahdolliset seuraukset ja oheisrikokset, kuten esimerkiksi pahoinpitelyt.

− Vaarallisen ajokäyttäytymisen rinnalle on uutena ilmiönä tullut poliisin toiminnan vakava ja tahallinen häirintä. Tätä valitettavasti tapahtui myös Lohjalla, Kontola sanoo.

Poliisin mukaan yleensä isossa porukassa on joku huonosti käyttäytyvä, mutta Lohjan mopomiitissä ylilyönteihin syyllistyi todella suuri joukko. Poliisiauton mennessä paikalle noin sata nuorta piiritti auton ennalta sovitusti.

Poliisille ilmoitettiin, ettei heillä ole tänne mitään asiaa pilaamaan miittiä. Poliisiauton ollessa väkijoukon keskellä auton päälle syljettiin ja siitä yritettiin irrottaa rekisterikilpiä, poliisi kertoo.

− Edellä kuvatulla tavalla menetellessään nuori ei välttämättä miellä sitä, että hän syyllistyy asiassa jo niin vakavaan rikokseen, että sillä on vaikutuksia pitkälle nuoren omaan tulevaisuuteen, kuten työnsaantiin tai opintoihin. Tämän tyyppinen toiminta nuorilla aiheuttaa jatkossa sen, että poliisin on pakko ryhtyä vakavampiin toimenpiteisiin.