Hyppää sisältöön

Valtakunnallinen etätyösuositus päättyy perjantaina – lähityö on lisääntynyt, ja se näkyy pitkään kärsineissä työpaikkaravintoloissa

Lounasravintoloiden pahin aallonpohja näyttää olevan takanapäin, mutta muun muassa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen matkustajamäärät eivät ole vielä palautuneet läheskään entisiin lukemiin.

Kokki Evnice Advsei laittaa Vantaa Aviapoliksen Food & Co. MIN ravintolassa tarjolle muun muassa parsaa. Lähityön yleistyttyä ravintolan asiakasmäärä on ollut kasvussa. Kuva: Jarmo Koponen / Yle

Valtakunnallinen etätyösuositus päättyy tänään.

Valtioneuvosto tiedotti asiasta syyskuussa. (siirryt toiseen palveluun)Samalla se katsoi vastuun terveysturvallisesta työnteosta siirtyvän vahvemmin työpaikoille. Alueellisia etätyösuosituksia voi silti olla yhä voimassa.

Etätyötä korona-aikana tehneistä yhä useampi on nyt palaamassa ainakin osittain työskentelemään työnantajan tiloissa.

Lähityön yleistyminen näkyy esimerkiksi lounasruokaloissa.

– Nyt ollaan mielestäni siinä vaiheessa, että aletaan nostaa ylös palveluja. Ja ollaan siitä valtavan iloisia, sanoo Compass Group Suomen toimitusjohtaja Jaana Korhola.

Työpaikkaravintoloiden myynti on vilkkaimmillaan tiistaista torstaihin, kertoo Compass Group Suomen toimitusjohtaja Jaana Korhola. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Maailman suurimpiin ravintolapalveluja tuottaviin yrityksiin kuuluvalla Compass Groupilla on Suomessa useita satoja työpaikkaravintoloita.

Niistä yhdessä, Vantaalla lentokentän kupeessa sijaitsevassa Aviapoliksen Food & Co. MIN ravintolassa myynti toipunut hyvin.

– Viimeisen kolmen viikon aikana me olemme päässeet jo aika lähelle vuoden 2019 arvoja, eli noin viiteen sataan asiakkaaseen päivässä, vahvistaa ravintolapäällikkö Tuomas Järveläinen.

Ravintolapäällikkö Tuomas Järveläisen mukaan lounasmyynti on palannut jo lähelle vuoden 2019 lukemia. Kuva: Jarmo Koponen / Yle

Hänen mukaansa lounaat ovat ravintolan tärkein tuote. Lisäksi liikevaihtoa tulee aamiais- ja kahvilamyynnistä sekä kokoustarjoiluista.

Tuotteita myydään myös muualla kuin ravintolasalissa nautittaviksi.

– Moni ottaa ruokaa mukaan toimistolle. Lisäksi teemme myös jäähdytettyjä annoksia, Järveläinen kertoo.

Työmatkoja julkisilla vielä vähän

Vaikka työpaikkaruokailut jälleen kiinnostavat, ei kodin ja työpaikan välisiä matkoja – Suomen tiheimmistä joukkoliikenneyhteyksistä tunnetulla pääkaupunkiseudulla – vielä tehdä läheskään aiempia määriä.

– Ruuhkahuiputkin ovat olleet edelleen aika väljiä. Ihmisten palaaminen joukkoliikenteeseen ja toimistoilla tehtävään työhön on ollut varsin hidasta ainakin joukkoliikenteen näkökulmasta. Kapasiteettia on vapaana hyvin, toteaa HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen.

Lähityön yleistyminen ei ole vielä näkynyt lipunmyynnissä, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen. Kuva: HSL

Varovaisuudesta kertoo myös se, ettei työmatkalaisten tyypillisesti pääkaupunkiseudulla käyttämien lipputuotteiden myynti ole vauhdittunut. Näin vaikka kausi- ja sarjalipuilla matka taittuisi kertalippuja edullisemmin.

– Lippujen myynti ja matkustajamäärät ovat osoittaneet, että palautuminen on ollut hyvin hidasta ja varovaista, vahvistaa Nykänen.

Matkustajamäärien alhaisuudesta huolimatta on HSL-kuntayhtymän alueella vuorot ja reitit ajettu pääosin normaalisti. Liikennettä ei siis ole ajettu alas.

Lounasruokailijat syövät yhä enemmän salaatteja, kertoo keittiömestari Juha Alhokorpi. Kuva: Jarmo Koponen / Yle

Sen sijaan henkilöstöravintoloissa toimintaa on sopeutettu laskeviin tuottoihin lomautuksilla ja muillakin järjestelyillä. Nyt henkilökuntaa on kutsuttu takaisin töihin ja jopa uusia työntekijöitä palkataan.

Samalla on huomattu, että myös työpaikkaravintoloissa ollaan vanhaan palaamisen sijaan uuden edessä.

Lähityöviikko on tiivistynyt kolmipäiväiseksi, perinteisen pikkulauantain eli keskiviikon ympärille. Eli etätöistä tullaan työpaikalle ja lounaille tiistaiksi, keskiviikoksi ja torstaiksi.

– Meidän kassadatasta huomataan, että maanantaipäivät ovat hiljaisempia ja erityisesti perjantait, Korhola kertoo.

Lue myös:

.
.