1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. tyrni

Tällä pellolla kasvaa 1 600 tyrnipensasta, mutta marjojen poimiminen on haaste – käsityönä tehtävä keruu tapahtuu ovelan kikan avulla

Oululaisen viljelijän Seppo Helasen pellolta satoa on tänä syksynä luvassa jopa nelisen tuhatta kiloa. Sadonkorjuu vaatii käsivällisyyttä ja omanlaiset konstinsa: marjat irrotetaan käsityönä piikkioksista.

Näin ammattilainen kerää tyrninmarjat piikikkäästä pensaasta
Näin ammattilainen kerää tyrninmarjat piikikkäästä pensaasta

Viitisen vuotta sitten oululainen viljelijä Seppo Helanen katseli kivisiä peltojaan Oulunsalossa ja tuumasi, ettei siinä kannata ainakaan viljaa kasvattaa. Niinpä hän päätti kokeilla tyrniä.

– Aiemmin viljeltiin viljaa, mutta pelto on niin kivinen, että koneet olivat aina rikki. Tyrni on helppo siitä, että kun se on kerran viljelty, kasvi ei vaadi paljon hoitoa.

Ratkaisua ei ole tarvinnut katua: satoa tulee vuosi vuodelta enemmän, ja vitamiinipommina tunnettu marja käy hyvin kaupaksi.

Tänä vuonna tyrniä on viljelyssä kahden hehtaarin alueella Oulussa ja Limingassa 1 600 pensasta ja satoa on odotettavissa arviolta 3 000–4 000 kiloa. Marjat menevät jatkojalostukseen mehukäyttöön tai smoothieiksi. Siemenistä saa myös tehtyä öljyä.

  • Voit katsoa, miltä ammattimainen tyrnin keruu näyttää jutun pääkuvan paikan videosta. Toimittaja Päivi Seeskorpi vierailee Seppo Helasen viljelmillä. Koko lähetyksen viljelmiltä voit katsoa täältä.

– Tavoitteena on, että muutaman vuoden sisällä pensaita on viitisen tuhatta noin kuuden hehtaarin alalla, kertoo Seppo Helanen, joka viljelee luomutyrniä yhdessä vaimonsa Kristina Helasen kanssa.

Myös jatkossa pensaat löytyvät Oulunsalosta. Helasten tavoitteena on istuttaa lisää pensaita ensi kesänä.

Kahtena ensimmäisenä kasvuvuotena tyrni tarvitsee paljon vettä, mutta kasvuun päästyään se on varsin helppohoitoinen ja vähään tyytyvä. Kunnon sato saadaan kuitenkin vasta 4–5 vuoden kuluttua istuttamisesta.

Pensas ei sadostaan kuitenkaan hevillä luopuisi, sillä marjat kätkeytyvät piikkioksien suojiin. Poiminta on hidasta käsityötä ja vaatii omat niksinsä.

Helanen kertoo, että marjat pakastetaan oksineen ja ravistellaan jäisinä irti oksista. Koneellisesti poimintaa ei voi tehdä, koska toistaiseksi ei ole onnistuttu kehittämään sellaista keruukonetta, joka ei vahingoittaisi kasvia tai sen marjoja.

Tyrnin poiminta ajoittuu syys-lokakuuhun. Helasen viljelimillä tyrniä on alettu poimia tänä syksynä hieman normaalia myöhemmin.

– Ratkaisu oli hyvä. Marjat ovat nyt kypsiä ja meheviä.

Juttua korjattu 13.10 kello 13.51: Aiemmin jutussa väitettiin, että tyrnimarjojen poimimiseen ei ole keksitty keruukonetta. Tämä ei täysin pidä paikkaansa vaan toistaiseksi ei ole onnistuttu kehittämään sellaista keruukonetta, joka ei vahingoittaisi kasvia tai sen marjoja.