Hyppää sisältöön

Talibanin ja EU:n edustajat keskustelivat ensi kertaa Qatarissa – Samaan aikaan EU lupasi miljardin hätäavun Afganistaniin ja naapurimaille

EU:n ja Yhdysvaltain yhteinen valtuuskunta osallistui keskusteluihin Dohassa. EU korostaa, että neuvottelut eivät merkitse Taliban-hallinnon tunnustamista.

Taliban-järjestön joukot vartioivat passitoimistoa Afganistanin pääkaupungissa 7. lokakuuta, kun Taliban-liike alkoi myöntää passeja. Taliban toivoo ulkovaltojen tunnustavan hallintonsa. Kuva: EPA

Afganistanin hallintaansa ottaneen ääri-islamilaisen Taliban-järjestön edustajat ovat pitäneet ensimmäiset neuvottelunsa kasvokkain EU:n edustajien Dohassa Qatarissa, uutistoimisto AFP kertoo.

Keskusteluihin osallistui EU:n ja Yhdysvaltain yhteinen valtuuskunta.

Taliban hakee tunnustusta hallinnolleen. Lisäksi se haluaa kansainvälisten avustusten jatkuvan jälleen.

– Me haluamme myönteisen suhteen koko maailman kanssa, Taliban-hallinnon ulkoministerin virkaa toimittava Amir Khan Muttaqi sanoi aiemmin Qatarissa.

Muttaqin mukaan tasapuoliset kansainväliset suhteet voivat pelastaa Afganistanin epävakaudelta.

Taliban-hallinnon ulkoministeri Amir Khan Muttaqi puhui Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa 23. syyskuuta. Muttaqi johti Talibanin valtuuskuntaa launtaina Qatarissa, kun järjestön edustajat tapasivat Yhdysvaltain edustajia ensi kertaa Yhdysvaltain vetäydyttyä Afganistanista. Kuva: Rex Features / AOP

EU pelkää Afganistanin romahdusta

EU korostaa, että tapaaminen ei merkitse Taliban-hallinnon tunnustamista.

EU:n tiedottaja Nabila Massrali sanoi toimittajille, että Yhdysvallat ja EU halusivat keskusteluissa käsitellä humanitaarista apua ja naisten oikeuksia sekä ihmisten vapaata pääsyä pois Afganistanista.

EU:ta ja Yhdysvaltoja huolettaa myös mahdollisuus, että Afganistanista tulee Talibanin alaisuudessa jälleen suojapaikka terroristijärjestöille.

Afganistanin talous on kurjassa kunnossa, kun kansainvälinen apu on jäädytetty, ruoan hinta nousee ja työttömyys kasvaa.

Afganistanissa toimiva Isis-K-terroristijärjestö on tehnyt sarjan tuhoisia iskuja. Isis-K tai Isis-Khorasan on terrorijärjestö Isisin Afganistanin haara.

EU lupasi miljardin euron tukipaketin

EU-maat kantavat huolta Afganistanista tulevien turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta, jos olot Afganistanissa heikkenevät entisestään.

EU on luvannut 700 miljoonaa euroa lisää hätäapua Afganistanille ja sen naapurimaille.

EU oli aiemmin luvannut 300 miljoonaa euroa peruspalveluihin ja ruoka-apuun. Kaikkiaan apua on luvattu miljardi euroa. Siitä noin puolet menee Afganistaniin ja loput naapurimaille, jotka ottavat vastaan pakolaisia Afganistanista.

– Meidän täytyy tehdä kaikkemme välttääksemme suuren humanitaarisen ja sosioekonomisen romahduksen Afganistanissa. Meidän pitää tehdä se nopeasti, komission puheenjohtaja Ursula von de Leyen sanoi julkilausumassaan (siirryt toiseen palveluun).

Lausumassa korostetaan, että apua kanavoidaan Afganistanissa toimivien kansainvälisten järjestöjen kautta eikä Taliban-hallinnon kautta.

EU:n kehitysapu Afganistanille on yhä jäissä.

G20-maiden johtajien on määrä pitää tänään tiistaina etäkokous Afganistanin humanitaarisesta ja turvallisuustilanteesta.

Taliban-taistelijat tarkastelivat pommi-iskun tuhoja Kunduzissa shiiamoskeijassa perjantaina. Kymmeniä kuolonuhreja vaatineen iskun tekijäksi on ilmoittautunut Isis-K-järjestö. Kuva: EPA

Taliban lupailee vakautta

Vuosien 1996–2001 hirmuhallinnosta muistettu Taliban on pyrkinyt kohentamaan imagoaan ulkomailla mutta maasta on jo kantautunut tietoja naisten ja vähemmistöjen oikeuksien polkemisesta.

Taliban on perustellut esimerkiksi keskiasteen koulujen sulkemista tytöiltä ja naisopettajilta koronaviruksen uhalla.

Muttaqi myös lupasi, että maan shiiaväestöä ei syrjitä, ja vakuutti, että Isis-K:n uhka saadaan kuriin.

Isis-K-järjestö on ilmoittanut olleensa perjantaina shiiamoskeijaa tehdyn tuhoisan pommi-iskun takana. Yli 60 ihmistä kuoli iskussa.