TYKSissä on hoidossa ennätysmäärä koronapotilaita – teholla olevista suurin osa rokottamattomia

Alkuviikosta TYKSissä oli teholla seitsemän koronapotilasta. Jos erityshoitoa vaativien koronapotilaiden määrä TYKSissä kasvaa yli kahdeksaan, joudutaan muiden potilaiden leikkauksia siirtämään.

Sairaanhoitopiiri kannustaa edelleen rokotteen ottamiseen. Tehohoitoon joutuneista 90 prosenttia on rokottamattomia. Arkistokuva. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä pitää koronatartuntatilannetta hyvin huolestuttavana. Sairaala- ja tehohoidon potilasmäärä on noussut kriittiselle tasolle, kertoo sairaanhoitopiiri tiedotteessaan.

Koronavirusta sairastavia potilaita on ollut Turun yliopistollisen keskussairaalan tehohoidossa alkuviikosta ennätysmäärä: seitsemän potilasta.

Nyt määrä on laskenut teho-osastolla kuuteen, jonka lisäksi vuodeosastoilla hoidetaan kahdeksan koronatautia sairastavaa potilasta.

Jos potilasmäärä kasvaa, uhkaa se siirtää vaativia tehohoitoa edellyttäviä leikkauksia.

– Jos eristyshoitoa vaativien koronapotilaiden määrä kasvaa yli kahdeksaan, joudumme rajoittamaan esimerkiksi sydän-, syöpä- ja neurokirurgisten potilaiden leikkauksia. Meillä on oltava leikkausten jälkeen teho-osastolla tilaa näille potilaille, lisäksi tarvitsemme tilaa äkillisesti vakavasti sairastuneille ja esimerkiksi monivammapotilaille, sairaalajohtaja Petri Virolainen kuvaa tiedotteessa.

Rokotesuoja pitää poissa sairaalasta

Sairaalahoitoon joutuvat ovat useimmiten rokottamattomia. Sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo, että tehohoitoon joutuneista 90 prosenttia on rokottamattomia.

– Ylipäätään sairaalahoitoon joutuneista 81 prosenttia on rokottamattomia. Sen lisäksi 12 prosenttia sairaalahoitoon joutuneista on saanut vain yhden rokoteannoksen. Rokotussuoja on ollut vaillinainen kaikkiaan 93 prosentilla sairaalahoitoon joutuneista, Rintala sanoo.

Vain riittävällä rokotuskattavuudella tauti saadaan pysäytettyä.

– Pelkona on, että emme saa epidemiaa sammutetuksi koko talven aikana, ja voimme joutua palaamaan rajoitusten aikaan. Olemme tällä hetkellä ikään kuin rokottamattomien panttivankeina, Rintala lisää.

Maski bussin ja junaan

Varsinais-Suomi on edelleen vahvasti koronaviruksen leviämisaluetta. Ilmaantuvuus on noussut edellisviikosta. Koronaa on todettu maakunnassa 148 tapausta 100 000:a asukasta kohden kahden viikon aikana.

Tästä johtuen koronakoordinaatioryhmä on sitä mieltä, että kasvomaskin käyttö esimerkiksi julkisessa liikenteessä on edelleen välttämätöntä.

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskin käyttöä kouluissa ja päiväkodeissa varhaiskasvatuksen ja opetuksen työntekijöille sekä 6.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille oppilaille.

– Maskinkäyttösuosituksia arvioidaan uudelleen, kun Varsinais-Suomen toisen annoksen rokotuskattavuus on riittävällä tasolla ja suojateho on muodostunut, koordinaatioryhmä linjasi.

Laivanrakennuksen korona kuriin

Koronatartunta saadaan edelleen useimmiten lähipiiriltä. Muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvat ovat yliedustettuina tartuntatilastoissa.

Toiseksi yleisin tartunnan lähde on työpaikka, erityisesti laivanrakennuksen työpaikat. Näissä rokottamattomuus on suurin riskitekijä.

– Rokotukset ovat välttämättömiä kaikissa ikäryhmissä ja ammateissa ja edellytämme sitä myös yritysten ulkomaiselta työvoimalta, Rintala sanoo.

13.10. kello 10.35 uutisesta poistettu potilaiden siirtoja sairaaloiden välillä käsittelvä kappale.