1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. telakkateollisuus

Lounais-Suomen avi määräsi pakolliset terveystarkastukset Turun telakan työmaille – tarkastukset voisivat alkaa aikaisintaan ensi viikolla

Turun kaupungin mukaan terveystarkastusten aloittaminen menisi käytännössä ensi viikolle, sillä kyse on hyvin suuresta työntekijämäärästä, mikä vaatii paljon suunnittelutyötä.

Turun telakalla rakennettavana ollut Costa Toscana lähti meritesteihin maanantaina. Kuva: Meyer Turku

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) velvoittaa tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 nojalla Turun kaupungin ja Kaarinan kaupungin järjestämään terveystarkastukset Meyer Turku oy:n, sen tytäryhtiöiden ja sen alihankkijoiden laivanrakennustelakan työmaihin kuuluvilla työpaikoilla.

Aluehallintoviraston johtajan Heikki Mäen mukaan terveystarkastuksen sisällön päättävät Turun ja Kaarinan kaupungit omalla kohdallaan. Mäki kertoo, että aikaisemmin vastaavien päätösten myötä määrätyissä terveystarkastuksissa osana tarkastusta on ollut koronatesti.

– Täytyy myös huomioida, että terveystarkastuksen yhteydessä voidaan tarkastaa sellaisia, asiakirjoja, jotka osoittavat henkilön olevan rokotettu tai käyneen juuri testissä. Koronatesti ei siis olisi automaattinen, Mäki tarkentaa.

Tarkastuksesta ei Mäen mukaan voi kieltäytyä.

– Henkilön kieltäytyessä terveystarkastuksen toteuttaja pystyy antamaan asiaa koskevan määräyksen ja tarvittaessa saamaan virka-apua tehtävän toteuttamiseen, hän toteaa.

Määräys astuu voimaan 13. lokakuuta ja se on voimassa toukokuun alkuun 2022. Aikaisemmin tänään Mäki perusteli määräyksen pitkää kestoa sillä, että työntekijöiden vaihtuvuudesta johtuvat uudet tartuntaryppäät voidaan estää.

Kaikkien Meyer Turku oy:n telakkatyömaihin kuuluvilla työmailla Turun ja Kaarinan kaupunkien alueilla työskentelevien henkilöiden tulee osallistua terveystarkastukseen.

Meyer Turku oy:n lisäksi päätös koskee Piikkiö Works oy:n, Shipbuilding Completion oy:n sekä ENGnD oy:n Varsinais-Suomessa olevien työpaikkojen alueella työskentelevää henkilöstöä. Terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista.

Turussa suunnittelutyö alkoi heti

Turun kaupungin osalta avin määräyksen täytäntöönpanon suunnittelu aloitettiin tiistaina iltapäivällä. Mukana suunnittelussa ovat Turun lisäksi Meyer Turku oy sidosryhmineen, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Kaarinan kaupunki.

Ensi vaiheessa tarkoitus on selvittää terveystarkastukseen osallistuvien määrä. Turun kaupungin tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Jutta Peltoniemen mukaan terveystarkastusten aloittaminen voi hyvinkin siirtyä ensi viikkoon, sillä kyse on hyvin suuresta työntekijämäärästä.

– Aikaa menee, ennen kuin saadaan kartoitettua tämä valtava yritysryhmä. Alihankintaverkostoja on todella suuri määrä. Sen vuoksi suunnittelemme tätä yhteistyössä telakan kanssa, Peltoniemi toteaa.

Peltoniemen mukaan se, mitä määräys pakollisista terveystarkastuksista käytännössä tarkoittaa telakalla työskenteleville henkilöille selviää vasta myöhemmin.

Selvitettäviä asioita ovat Peltoniemen mukaan esimerkiksi se, milloin tarkastukset tehdään, mitä ne pitävät sisällään ja ovatko tarkastukset samanlaisia kaikille työntekijöille.

Avoin kysymys on myös kaupungin työntekijöiden määrän riittävyys. Peltoniemen mukaan suuri määrä terveystarkastuksia vaatii kaupungilta tiettyjä järjestelyjä. Lähtökohtana kuitenkin on, että terveystarkastustyöhön löydettäisiin tekijät siitä noin 70 työntekijän joukosta, jotka tällä hetkellä tekevät koronatyötä Turussa.

Telakoiden tartuntaryppäät pakottivat toimiin

Päätös pakollisista terveystarkastuksista tehtiin aluehallintoviraston mukaan heikentyneen koronatilanteen ja telakoilla tapahtuneiden tartuntaryppäiden vuoksi.

– Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä ja Turun kaupungilta saamiensa lausuntojen pohjalta aluehallintovirasto totesi toimenpiteet tarpeellisiksi ja välttämättömiksi. Virus tarttuu telakkatyömailla henkilöstä toiseen, yhteiskuljetuksissa ja yhteismajoituksissa, eikä tilannetta ole aiemmista toimenpiteistä huolimatta saatu hallintaan. Tartuntoja ilmenee erityisesti ulkomaalaisten työntekijöiden parissa, joilla rokotekattavuus on matala, kertoo avi tiedotteessaan.

Avin mukaan telakkaan liittyviin toistuviin korona-aaltoihin on ollut vaikea vaikuttaa ja ne ovat kuormittaneet sekä Varsinais-Suomen koronajäljitystä että sairaalakapasiteettia.

– Testaus on telakan läheisyydessä siirtynyt Turun kaupungin koronabussiin, mikä on hankaloittanut muiden kuin telakalla työskentelevien pääsyä testaukseen. Päätöksellä pyritään katkaisemaan tartuntaketjut ja ohjaamaan työntekijät rokottautumaan nykyistä kattavammin, sanoo avi tiedotteessaan.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kertoi tiistaina aamulla, että harkinnassa on telakoiden terveystarkastusten lisäksi myös muita koronarajoitusten tiukennuksia, mutta niihin palataan myöhemmin, kun valtakunnallisesta koronapassista saadaan varmaa tietoa.

Lisää aiheesta:

Koronarajoitukset kiristyvät Lounais-Suomessa – aluksi pakolliset koronatestit telakoille, Avi odottaa koronapassia ennen muita rajoituksia