Hyppää sisältöön

Kaupan ala suhtautuu nihkeästi ajatukseen hedelmien ja vihannesten muovikiellosta – "Aika radikaalilta kuulostaa"

Ranskassa iso osa vihannesosaston tuotteista pitää ensi vuoden alusta myydä ilman muovipakkausta. Suomessa kiellon pelätään muun muassa aiheuttavan ruokahävikkiä.

Monet hedelmät ja vihannekset myydään Suomessa jo nyt pakkaamattomina. Kuvituskuva. Kuva: Amanda Vikman / Yle

Kaupan alalla Suomessa suhtaudutaan torjuvasti Ranskan muovipakkauskieltoon. Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen ei haluaisi mallia Suomeen. Myös S- ja K-ryhmissä täyskieltoon suhtaudutaan epäillen.

– Aika radikaalilta kuulostaa, sanoo S-ryhmän marketkaupan vastuullisuuspäällikkö Anni Loukaskorpi.

Ranskassa iso osa hedelmistä ja vihanneksista on myytävä ensi vuodesta alkaen ilman muovia. Kielto koskee muun muassa kurkkuja, tomaatteja, perunoita ja omenia.

Uudistuksesta kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Niemisen mielestä Ranskan päätös vaikuttaa ristiriitaiselta EU:n ruokahävikin vähentämistavoitteeseen nähden. Hedelmät ja vihannekset ovat Niemisen mukaan hävikin kannalta oleellinen tuoteryhmä.

– Ei todellakaan voi keskittyä pelkästään muovikysymykseen tuon tuoteryhmän osalta ja jättää huomiotta ruokahävikkiteemaa.

Nieminen uskoo, että parhaat keinot muovin vähentämiseen löytyvät yritysten vapaaehtoisen kehittämisen kautta. K-ryhmä, S-ryhmä ja Lidl ovat asettaneet omia sitoumuksiaan ja tavoitteitaan muovin vähentämiselle.

Muovi vaikuttaa kurkun säilyvyyteen

Monet hedelmät ja vihannekset myydään Suomessa jo nyt pakkaamattomina.

S-ryhmässä ja K-ryhmässä tavoitteena on vähentää yhä turhaa muovin käyttöä, liikapakkaamista ja etsiä uusia ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.

Muovia on vähennetty useissa S-ryhmän tuotepakkauksissa. Esimerkiksi joidenkin viinirypälerasioiden kansia on vaihdettu ohuempaan muovikalvoon, minkä ansiosta muovia säästyy yksin näissä tuotteissa yli miljoonan muovikassin verran vuodessa.

S-kaupoissa tavoitteena on, että kaikki omien merkkien tuotepakkaukset ovat kierrätettäviä ensi vuoden loppuun mennessä. Lisäksi pakkauksissa edistetään uusiutuvien ja kierrätysmateriaalien käyttöä.

Myös K-ryhmässä on selkeät tavoitteet pakkausten osalta.

– Pakkaustemme tulee olla kierrätettäviä, kompostoituvia tai uudelleenkäytettäviä vuoteen 2025 mennessä, kerrotaan sähköpostitse.

K-ryhmässä tehtiin viime vuonna pakkausuudistuksia, joilla on säästetty muovia noin 14 miljoonan muovikassin edestä.

Jos kaikki muovin käyttö hevituotteissa kiellettäisiin, sillä voisi olla Loukaskorven mukaan suuriakin kielteisiä vaikutuksia ruokahävikkiin. Pakkauksen ympäristövaikutus on usein alle viisi prosenttia koko tuotteen ympäristökuormasta.

– Kurkun muovipakkaus on aika ohut ja kevyt, mutta sillä pystytään parantamaan merkittävästi tuotteen säilyvyyttä.

EU haluaa vähentää kertakäyttöä

Ympäristöministeriön ohjelmapäällikkö Merja Saarnilehto pitää Ranskan linjausta mielenkiintoisena. Hänen mukaansa se liittyy todennäköisesti EU-direktiiviin, jonka tavoitteena on vähentää kertakäyttömuovin käyttöä.

Ministeriön näkökulmasta pakkausten tulisi kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän.

– Ratkaisut pakkaamisessa eivät tietenkään saa aiheuttaa suurempia haittoja ruoan säilymisen ongelmina, Saarnilehto sanoo.

Keski-Euroopassa esimerkiksi hedelmiä myydään Saarnilehdon mukaan paljon valmispakkauksissa.

– Uskoisin, että hedelmien ja vihannesten kohdalla myynti valmiiksi pakattuina ei ole useinkaan ihan välttämätöntä säilyvyyden kannalta.

Suomessa EU-direktiivin täytäntöönpano on työn alla. Hallitus tekee esityksen toimenpiteistä luultavasti loppuvuodesta. Vaihtoehtoina olisivat Saarnilehdon mukaan joko lainsäädäntö tai sopimus, jossa alan toimijat sitoutuisivat tiettyihin toimiin.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 13.10. klo 23:een saakka!

Lue myös:

Muovin kierrätys nousi ennätystasolle – tutkijat varoittavat käyttämästä kierrätysmuovia elintarvikepakkauksissa, Fortumin mukaan huoli on turha

Muovittomien kartonkikansien valmistus take away -kuppeihin alkaa Maskussa – Yrittäjä: "Menemme ekologisuudessa reunasta toiseen"

Muovipillit ja kertakäyttöhaarukat häviävät pian markkinoilta, kun EU:n muovikielto astuu voimaan – kaupat toteuttavat velvoitteita jo etuajassa