1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pyöräily

Hämeenlinnan Sibeliuksenkadun pyörätiesuunnitelma sai tyrmäyksen lautakunnassa – päätös syntyi tiukan äänestyksen jälkeen

Sibeliuksenkadun pyörätiesuunnitelmia on vatvottu pitkään. Suunnitelma herätti vastustusta, koska sen veisi nelisenkymmentä parkkipaikkaa kadun varrelta.

Sibeliuksenkadun pyörätiehankkeelle on myönnetty valtionavustusta 1 364 000 euroa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Sibeliuksenkadun pyörätiesuunnitelma sai tyrmäyksen Hämeenlinnassa. Kaupunkirakennelautakunta päätti tiistaina tiukan äänestyksen jälkeen, että pohjois-eteläsuuntaista pyöräreittiä ei rakennetta.

Päätösehdotus oli, että pyörätie rakennetaan Sibeliuksenkadulle tehtyjen suunnitelmien mukaisesti.

Kokouksessa kokoomuksen Juha Tuomi teki muutosesityksen, jonka mukaan pyörätiesuunnitelmia ei hyväksytä suunnitelman saaman vastustuksen ja kaupungin kireän taloustilanteen vuoksi. Ehdotusta kannattivat perussuomalaisten Antero Niemelä ja Teijo Pullinen.

Pyörätiesuunnitelmien hylkäämisen puolesta äänestivät myös kokoomuksen Veli-Antti Silpola ja Sanna Pesula sekä keskustan Leena Suojala.

Annemari Kuvaja poistui kokouksesta esteellisyyden vuoksi pykälän käsittelyn ajaksi. Kuvajan tilalla asian käsittelyn ajan oli henkilökohtainen varajäsen Sanna Pesula.

Rakentamisen puolesta äänestivät demareiden Piia Olkinuora ja Irma Taavela ja Heidi Vartiainen. Vartiainen oli paikalla Satu Aaltosen varajäsenenä. Pyörätien puolesta äänestivät myös vasemmiston Hanna-Kaisa Rokkanen ja vihreiden Andrei Sergejeff.

Päätös syntyi lautakunnassa äänin 5–6. Vähemmistöön äänestyksessä jääneet lautakunnan jäsenet jättivät päätökseen eriävän mielipiteen.

Pyörätie on ollut suunnitelmissa jo pitkään

Lautakunta on linjannut pyörätien Sibeliuksenkadulle jo reilut kolme vuotta sitten. Asia päätettiin tuoda uudelleen käsittelyyn, koska pyörätien yleissuunnitelmaa on päivitetty monelta osin ja toriparkin tyrmäys vaikeuttaa korvaavien parkkipaikkojen järjestämistä.

Sibeliuksenkadun vaihtoehto sisälsi 470 metriä pitkän pyörätien rakentamisen Niittykadulta Tampereentielle Linnanpuiston läpi. Yleissuunnitelma sisälsi myös uudet liikennevalot Sibeliuksenkadun ja Palokunnankadun risteykseen.

Sibeliuksenkadun hankkeelle on myönnetty valtionavustusta 1 364 000 euroa, mikä on puolet hankkeen kustannuksista.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.