1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Valoesitykset ja valotaide

Chisun ja Alman konserttien valosuunnittelija voitti työryhmänsä kanssa kansainvälisen valoteoskilpailun: "Siitä tulee aivan mieletön"

Joonas Tikkanen rakentaa valaistusta niin rock-konsertteihin, oopperaan, teatteriin kuin itsenäisiin valotaideteoksiin. Parhaillaan hän on Kotkassa toteuttamassa valoja Kymi Sinfonietan konserttiin.

Näin valotaiteilija Joonas Tikkasen värimaailma rytmittää Kymi Sinfoniettan konsertin
Näin valotaiteilija Joonas Tikkasen värimaailma rytmittää Kymi Sinfoniettan konsertin

Valotaiteilija Joonas Tikkanen oli viime viikonvaihteessa Tampereella. Hän on kokemuksestaan Koskipuiston tuntumassa vieläkin lumoutunut.

– Tampereen julkisivuvalaistus on aivan mieletön. Koskenranta, Finlaysonin alue, kaupungintalo, teatterit.

Muuten Tampereen kaupungin valaistus olisi Tikkasen mukaan täydellinen, mutta valojen huoltaminen hieman ontuu.

– Siellä saatetaan vaihtaa joku palanut polttimo vääränlaiseen polttimoon. Muuten Tampere saisi täydet pisteet.

Nyt Joonas Tikkanen on Kotkassa, jossa alkaa keskiviikkona nelipäiväinen kaupunkifestivaali Aaltoja! Valoa ja ääntä. Tikkanen loihtii valot Kymi Sinfonietan illan konserttiin.

Kenraaliharjoituksissa Kymi Sinfoniettan soittajat jo kokivat Joonas Tikkasen värimaailman. Kuva: Antro Valo / Yle

Tikkasen monipuolisuudesta ja kansainvälisyydestä kertoo se, että hän suunnittelee valot niin kotimaisten rock-tähtien Chisun tai Alman konserttiin kuin oopperaan Indonesiassa tai Tukholmassa. Esiintyjinä voivat olla niin tanssijat, näyttelijät muusikot tai sirkustaiteilijat.

Joonas Tikkanen oli suunnittelemassa Alman Euroopan kiertuetta vuonna 2019. Kuva: Kiril Juha Kainulainen

Tikkanen valmistui Tampereelta Taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta vuonna 2012. Tosin ensimmäiset suunnittelutyönsä hän teki jo liki kymmenen vuotta sitten.

Voimakas elementti

Yksinkertaisimmillaan valo valaisee lavalla olevan esiintyjän, jolloin havaitsemme esiintyjän silmät, kasvot, ilmeen ja kehon.

Valojen tehtävä ei kuitenkaan näyttämötaiteessa ole vain valaista, vaan ne ovat merkittävä osa esitystä.

– Se voi olla draamaa tukeva tai rytmittävä tekijä. Valot voivat olla voimakas visuaalinen elementti, joka kantaa koko teosta, kertoo Tikkanen.

Joonas Tikkasen valosuunnittelu näkyy We Will Rock You -musikaalissa Helsingin jäähallissa. Kuva: Kalle Ryökäs

Jos näytelmässä on jo valmiiksi vahva ja voimakas lavastus tai pukusuunnittelu, ei Tikkasen mielestä valojen välttämättä tarvitse tehdä muuta kuin valaista ihmisiä ja pukuja. Kuitenkin myös tällaisissa teoksissa valaistus vähintään rytmittää esitystä.

– Valaistuksen tehtävä on herättää tunteita. Tykkään tehdä draamallisia kuljetuksia visuaalisuuden kautta. Sellainen miellyttää minua, kertoo Joonas Tikkanen.

Sopraano Piia Komsi kenraaliharjoituksissa Kymi Sinfoniettan kanssa Kotkan konserttitalon salissa. Kuva: Antro Valo / Yle

Kotkassa esitettävän Kymi Sinfonietan konsertin valmistelut Joonas Tikkanen aloitti kuuntelemalla esitettäviä teoksia ja tutustumalla konserttisaliin. Tarjolla on modernia musiikkia, muun muassa Lotta Wennäkosken ja John Adamsin teoksia.

– Katson ensimmäisenä, millainen sali on. Siitä tulee ensimmäinen intuitiivinen ajatus siitä, mikä minua kiinnostaa.

Esitys on vuonna 1907 valmistuneessa Kotkan Konserttitalossa. Eliel Saarisen suunnittelema rakennus oli alun perin työväentalo, joka kunnostettiin nykyiseen käyttöönsä 1980-luvulla.

– Sali on aivan upea. Se on ihana tila, joka pitää saada elämään ja hengittämään.

Joonas Tikkanen suunnittelema valaistus tuo erikoisen elementin Kymi Sinfoniettan konserttiin. Kuva kenraaliharjoituksista 13.10.2021. Kuva: Antro Valo / Yle

Tikkanen perehtyi teosten rakenteeseen ja niiden sisältämään tarinaan. Luonnollisesti myös soittajien istumajärjestys ja konsertin teosjärjestys olivat suunnittelun keskiössä.

– Konsertissa on omanlaisensa kuljetus, jota haluan tukea ja ikään kuin aaltoilla pitkälti sen mukaan. Musiikki ja esitystila ovat tässä konsertissa kantava elementti.

Seuraavaksi Ruotsiin

Kotkan jälkeen edessä on yksi Joonas Tikkasen uran mielenkiintoisimmista kohokohdista. Perjantaina alkaa matka Ruotsiin Malmön pohjoispuolella sijaitsevaan Landskornan kaupunkiin, jonne hän rakentaa taideinstallaation yhdessä kollegoittensa Otso Vartiaisen ja Tuomas Norvion kanssa.

Ryhmä voitti Landskronan kunnan järjestämän kansainvälisen kilpailun, johon otti osaa kaikkiaan 50 taiteilijaa tai työryhmää.

– Meidän teoksemme voitti sen yksimielisesti, kertoo hymyilevä Tikkanen.

Hiljattain Joonas Tikkanen voitti työryhmänsä kanssa valoteoskilpailun, joka alkaa rakentua Ruotsiin ensi viikonloppuna. Kuva: Antro Valo / Yle

Teos rakennetaan Landskrona konsthall -taidemusoon, joka valmistui vuonna 1963 kaupungin 550-vuotisjuhliin.

– Siellä on 105 ikkunaa. Pinnoitamme ne älykalvoilla, jotka muuttuvat kirkkaasta läpinäkymättömäksi. Lisäksi teemme siihen ääni-installaation, joka käyttää hyväkseen auringonvaloa ja tilassa olevia mikrofoneja. Siitä tulee aivan mieletön, hehkuttaa valotaiteilija Joonas Tikkanen.

Valosuunnittelija Joonas Tikkanen kertoo, miten valot näkyvät hänen omassa kodissaan. Kirsi Lönnblad haastattelee.

Joonas Tikkasen valosuunnittelu Kymi Sinfoniettan konsertissa Kotkan konserttitalolla 13.10.2021 kello 19.