Kaarina aloittaa avin määräämät pakolliset terveystarkastukset Piikkiö Worksissa vielä loppuviikosta

Koronatesti otetaan työntekijöiltä, joilla ei ole EU-rokotustodistusta.

Avin määräämät terveystarkastukset saadaan käyntiin Piikkiö Worksissa jo tämn viikon aikana. Kuvituskuva. Kuva: Petra Ristola / Yle

Kaarinan kaupunki aloittaa pakolliset terveystarkastukset Meyer Turun telakan alihankintayritys Piikkiö Worksisssa vielä loppuviikon aikana. Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) antoi tartuntatautilain mukaisen määräyksen Turun telakan Turussa ja Kaarinassa sijaitsevien työmaiden terveystarkastuksista tiistaina.

– Piikkiö Worksissa työskentelee parisataa henkilöä, joista kolmisenkymmentä on ulkomaalaisia. Toki meidän pitää vielä selvittää, löytyykö Kaarinasta muitakin telakan alihankkijoita, sanoo Kaarinan kaupungin johtava ylilääkäri Antti Sandén.

Sandénin mukaan Kaarinassa otetaan koronatesti henkilöiltä, joilla ei ole EU-rokotustodistusta tai luotettavaa todistusta sairastetusta koronavirusinfektiosta. Hän pitää sitä tässä vaiheessa riittävänä terveystarkastuksena.

– Jos on esittää hyväksyttävät dokumentit, ei testausta tarvitse tehdä. Jos rokotustodistus on EU:n ulkopuolelta, testi otetaan, sanoo Sandén.

Kaarinassa terveystarkastuksia alkaa tehdä terveyspalveluiden henkilökunta. Kaupunki suunnittelee myös pop-up-rokotustapahtumaa ensi viikolle Piikkiö Worksiin.

Kaarinan ja Turun tartuntatautiviranomaiset keskustelevat ensi viikon aikana mahdollisista jatkotoimista ja ja tarvittavien toimien yhdenmukaistamisesta.

Turussa mahdollisesti ensi viikolla

Turussa terveystarkastusten sisällön suunnittelutyö alkoi välittömästi avin määräyksen jälkeen. Turun kaupungin tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Jutta Peltoniemen mukaan terveystarkastusten aloittaminen voi hyvinkin siirtyä ensi viikkoon, sillä kyse on hyvin suuresta työntekijämäärästä.

Peltoniemen mukaan se, mitä määräys pakollisista terveystarkastuksista käytännössä tarkoittaa telakalla työskenteleville henkilöille, selviää vasta myöhemmin.