1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jari Litmanen

Jalkapallolegenda Jari Litmanen sai oman nimikkostadionin Eerikkilän Urheiluopistolle

Eerikkilän Urheiluopisto Tammelassa on viime vuosina vahvistanut rooliaan jalkapallon valtakunnallisena valmennuskeskuksena. Eerikkilässä muun muassa leiritetään joukkueita junioreista aina maajoukkueisiin saakka.

Jari Litmanen tutustuu nimikkoareenaansa. Mukana ovat myös takana vas. Antti Ranta, Simo Syrjävaara, Olavi Litmanen ja Kai Kyntölä. Kuva: Eerikkilä Sport & Outdoor Resort

Jatkossa Eerikkilän Urheiluopistossa Tammelassa pelataan jalkapalloa Jari Litmanen Areenalla. Urheiluopisto haluaa stadionin nimellä kunnioittaa kaikkien aikojen suomalaista jalkapalloilijaa unohtamatta muitakaan maamme jalkapallohistoriaan kuuluvia henkilöitä, kuten pelaajia, valmentajia sekä taustavaikuttajia huoltajista johtajiin. He löytyvät jatkossa Areenan kunniakäytävän seiniltä.

Jari Litmanen Areenan kunniakäytävällä henkilöt on ryhmitelty vuosikymmenittäin 1900-luvun alusta 2020-luvulle. Lisäksi käytävältä löytyvät kuvat kaikista vähintään sata maaottelua Suomen paidassa pelanneista ja uransa jo lopettaneista jalkapalloilijoista sekä futsal-pelaajista. Käytävällä on myös luettelo kaikista maajoukkuepaidassa esiintyneistä pelaajista. Kuvagalleriaa täydennetään tulevaisuudessa.

Kunniakäytävällä on muun muassa esillä kuvat kaikista vähintään sata maaottelua Suomen paidassa pelanneista ja uransa jo lopettaneista jalkapalloilijoista sekä futsal-pelaajista. Kuva: Eerikkilä Sport & Outdoor Resort

– Nyt tehdyillä toimenpiteillä kunnioitetaan kaikkia lajin parissa toimineita roolista riippumatta. Eerikkilän perustaja Erik von Frenckell sekä kaikkien aikojen suomalaispelaaja Jari Litmanen ansaitsevat kuitenkin tässä tarinassa erityishuomionsa, kertoo Eerikkilän toimitusjohtaja Petri Jakonen tiedotteessa.

Jalkapallokulttuurin vaaliminen on tärkeä tehtävä

Petri Jakosen mukaan Eerikkilän yksi olemassaolon oikeutus lähtee siitä, että urheiluopisto auttaa suomalaista jalkapalloa voimaan hyvin ja menestymään. Stadionin uusi nimi ja kunniakäytävä ovat isoja asioita Eerikkilälle.

– On tärkeää, että myös tulevat sukupolvet saavat kokonaiskuvan suomalaisesta jalkapallohistoriasta. Jarin näyttämän esimerkin myötä he toivottavasti saavat ymmärrystä myös siitä, että kovalla työllä Suomestakin voi ponnistaa maailmankartalle, Jakonen sanoo.

Litmanen puolestaan sanoo, että nimikkoareenan saaminen on hieno asia.

– Itse saamani kunnianosoituksen lisäksi on ihan yhtä tärkeää antaa arvoisensa huomio kaikille muillekin Suomen jalkapallohistoriaan vaikuttaneille henkilöille. Emme kukaan selviä, emmekä tule tulevaisuudessakaan selviämään yksin, vaan tarvitsemme mukaamme muita ihmisiä. Huoltajia, valmentajia, joukkueenjohtajia ja pelikavereita. Hienoa, että heitä kaikkia löytyy areenan kunniakäytävältä. Ilman historiaa ei ole tätä hetkeä, eikä myöskään tulevaisuutta, muistuttaa Litmanen tiedotteessa.

Myös Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande iloitsee Litmasen ja koko lajin saamasta kunnianosoituksesta. Hänen mukaansa inspiroiva ympäristö ja menneisyyden arvostus ovat tärkeitä tekijöitä, kun rakennetaan suomalaisen jalkapallon menestyvää tulevaisuutta.

Jari Litmanen Areenalla on hyvät harjoittelumahdollisuudet kaikenikäisille pelaajille. Kuva: Eerikkilä Sport & Outdoor Resort

Jari Litmanen Areena on lämmitettävä ja valaistu luonnonnurmikenttä, jossa on 700-paikkainen katettu katsomo. Muun muassa jalkapallon naisten maajoukkue Helmarit sekä nuorten maajoukkueet harjoittelevat ja pelaavat Jari Litmanen Areenalla.

Jari Litmanen Areenan kunniakäytävään voi käydä tutustumassa omatoimisesti ottamalla etukäteen yhteyttä Eerikkilän vastaanottoon.