1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. hiihto

Suomen eteläisin ulkolatu avattiin Kontiolahdessa – Purun alla talven yli säilötty lumi kestää säätä paremmin kuin oikukas luonnonlumi

Hiihtokausi käynnistyy Pohjois-Karjalassa pallomaisen tykkilumen turvin. Se peittoaa luonnonlumen ainakin varmuudellaan, sanoo kemian tohtori ja voideyhtiön toimitusjohtaja Esa Puukilainen.

Suomen eteläisin ulkolatu avattiin Kontiolahdessa
Suomen eteläisin ulkolatu avattiin Kontiolahdessa

Pohjois-Karjalan hiihtokausi alkaa tänään Kontiolahdessa. Ihmiset pääsevät aamulla kello 9.00 hiihtämään lumella, jota on säilötty kuuman kesän ajan purun alla. Ladun pituus on 1,5 kilometriä.

Kontiolahden ensilumen latu ei ole luonnonlunta, vaan viime vuonna valmistettua tykkilunta. Säilötty lumi on erilaista kuin talven ensilumi, jolla suurin osa hiihtäjistä on tottunut liikkumaan. Tykkilumen erottaa nuppineulanpään tapaisesta rouheesta.

– Tykkilumi on pyöreää, jäätynyttä vesipisaraa. Siitä puuttuu semmoinen lumihiutaleen kiderakenne, kertoo kemian tohtori ja voideyhtiö Vauhti Speed Oy:n toimitusjohtaja Esa Puukilainen.

Puukilainen on perehtynyt lumen olomuotoihin, lumen, jään tai veden sekä suksen pintojen vuorovaikutukseen. Puukilaisen mukaan tykkilumen voi tunnistaa suksen alta: se tuntuu tiiviimmältä ja liukkaammalta kuin vasta satanut luonnonlumi.

Luonnonlumi sataa maahan teräväsärmäisenä, jolloin luisto on heikompaa, mutta pito voi olla keinolunta parempi. Toisaalta lämpimässä ja kosteassa tilanne kääntyy helposti päin vastoin.

Keinolumi on vähemmän oikukasta: se pysyy kohtalaisen samanlaisena säästä toiseen.

Onko keinolumi sitten luonnonlunta parempaa?

– Se riippuu olosuhteista. Nyt tuoreeltaan näyttää erittäin hyvältä, Puukilainen toteaa.

Tarmo Jouhkimo aloitti hiihtokauden Kontiolahdella ensimmäisten joukossa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Sukset tykkäävät Kiinan kylmästä ja kuivasta kelistä

Esa Puukilaisella on kokemusta myös Suomen hiihtomaajoukkueen huoltoryhmästä.

Ensi vuonna kisattavissa Pekingin talviolympialaisissa maastohiihto järjestetään Zhangjiakoussa noin 1700 metrin korkeudessa merenpinnasta.

– Lumi on siellä hieman erilaista kuin täällä merenpinnan tasolla. Se on kuivempaa, kun ilmankosteus on alhaisempi.

Kylmä ja kuiva ovat Puukilaisen mukaan hyviä olosuhteita voitelun näkövinkkelistä: voitelu on huomattavasti helpompaa kuin leudossa ja kosteassa säässä.

– Suksen voitelu sillä tasolla on hyvin pienten marginaalien juttu, kun olympiamitaleja ratkotaan senttien ja sadasosien erolla, Puukilainen kertoo.

Kontiolahden ensilumen ladun avauksen ja Puukilaisen haastattelun voi katsoa kokonaisuudessaan allaolevalta videolta.

Pohjois-Karjalan hiihtokausi alkaa tänään, kun Kontiolahdessa avataan ensilumen latu. Jäähdytetyillä laduilla hiihdetään tulevaisuudessa yhä enemmän.
Voideyhtiö Vauhti Speed Oy:n toimitusjohtaja on perehtynyt lumen ja suksivoitelun kemiaan. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Vesisade ja lämmin sää hiihtokauden avauksen riesana

Kontiolahden latu on kolmas ulkolatu, joka avataan tänä syksynä Suomessa. Lokakuun lämmin sää ja vesisade hankaloittavat hiihtokauden alkua. Viime syksy oli lämmin, ja esimerkiksi Imatran ensilumen latu suli ja kutistui kolmesta kilometristä yhteen kuukauden aikana.

Kontiolahdessa yritetään taistella lämpöä vastaan isolla lumivarastolla. Nyt on käytettävissä reippaammin, sillä sitä ei tarvitse säästellä maailmancupia varten.

– Voimme paikata syksyn aikana lämpimän sään tai vesisateen muokkaamaa latua tarpeen mukaan varastolumella. Sen pitäisi riittää, lupaa latua ylläpitävän Kontiolahti Outdoorin Jarno Lautamatti.

Kontiolahdessa latu-uralle on levitetty noin 70 senttimetriä paksu lumikerros edellistalvena tykitettyä lunta, joka on varastoitu kesän yli sahanpurun alla ulkona.

Uutta lunta voidaan tykittää, kun ilman lämpötila kääntyy pakkasen puolelle. Ensilumen latu pidentää Kontiolahdella hiihtokautta keskimäärin 80 päivää vuosittain.

Suomessa on auki kolme ulkolatua. Levin ja Vuokatin ladut avattiin viime viikolla ja tänään sivakoimaan päästään Kontiolahdessa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Suomen eteläisin hiihtopaikka tällä hetkellä

Kontiolahden ensilumen latu avataan aamulla kello yhdeksän. Se on avautumishetkellä Suomen eteläisin ulkohiihtopaikka. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, luvassa on vähintään pienimuotoinen ryntäys, kun koko kesän hiihtointoa pantanneet pääsevät vihdoin lumelle liukumaan.

Kontiolahden ensilumen latu avataan nyt 18:tta kertaa. Ensimmäistä kertaa jäähdytetty latu avattiin vuonna 2004.

Kyseessä on sama latuverkosto, jossa Kaisa Mäkäräinen rakensi uransa ja kilpaillaan ampumahiihdon maailmancupin osakilpailu ensi maaliskuussa.

Suomessa ulkoladulla voi hiihtää tällä hetkellä myös Levillä ja Vuokatissa. Rukan ja Imatran ladut avataan huomenna perjantaina.

Tämän hetken tietojen mukaan Oloksella hiihdetään viimeistään 25. lokakuuta ja kuukauden lopussa Kannonkoskella ja Rovaniemellä. Kuopiossa ja Tahkolla ensilumen ladut avataan marraskuun 12. päivä.

Muokattu kello 8.28: Tarkennettu, että Kontiolahden ensilumen latu on Suomen eteläisin hiihtopaikka ulkona.

Lue lisää:

Tällainen on älylatu, jolla voi hiihtää ilman lunta – testasimme Vuokatin lumettoman uutuuden

Imatran ensilumenlatu sulaa silmissä – varastolumi on jo lopussa ja nyt käytetään jäähallin jäähilettä

Näin talvien lumisuus on muuttunut 40 vuodessa