Luonto vaikuttaa tarinoiden syntyyn – videoilla palkitut kirjailijat kertovat, miten metsäretki tai orava päätyvät tekstiin

Savolainen kirjavuosi on ollut vilkas. Uutuusromaaninsa ovat julkaisseet muun muassa Savonia-palkitut Antti Heikkinen ja Heidi Jaatinen.

Kirjailijat kertovat kirjoituspaikoistaan.
Kirjailijat kertovat kirjoituspaikoistaan.

Ihmisillä ja ympäristöllä on kirjailijoille tarinan kannalta suuri merkitys. Myös kirjoittamispaikalla on vaikutusta.

Osa kirjailijoista pystyy tuottamaan tekstiä missä vain: puistossa, veneessä, ulkomailla, junassa tai ravintolassa. Osalla puolestaan teksti syntyy vain tietyssä paikassa, vaikka tarinan eväät koottaisiin palasina sieltä täältä.

Savolaiskirjailijat Heidi Jaatinen ja Antti Heikkinen kertovat ammentaneensa uusimpiin romaaneihinsa Suvantoon ja Latuun paljon luonnosta. Kiuruvedellä Aittojärven kylässä asuva Jaatinen kuvailee, kuinka hänen kirjoitushuoneestaan avautuu upea, laaja peltomaisema ja puita.

– Lehdet havisevat tai orava roikkuu ikkunassa, niin kyllä se tulee laitettua kirjoihin. Luonto on hyvin luontevalla tavalla mukana siellä kirjassa, Jaatinen toteaa.

Jaatisen Suvanto on jatkoa Savonia-palkitulle Koskelle. Molemmat teokset sijoittuvat kirjailijan kotimaisemiin Kiuruvedelle. Romaaneissa kerrotaan kirjailijan suvun tarinaa vuosikymmenten takaa.

Katso videolta Heidi Jaatisen koko haastattelu:

Kirjailija Heidi Jaatinen kertoo kirjoittamisesta

Antti Heikkisen kirjoituspaikat löytyvät joko kotoa tai viime kesänä hankitulta mökiltä Kaavilta. Muutamassa kuukaudessa Heikkinen on oppinut tykkäämään hirsitalon peltomaisemasta sekä läheisestä järvestä.

– Itse asiassa koko kirja sai alkunsa siitä, että viime syksynä ja talvena tuli liikuttua paljon luonnossa. Se johtui siitä, että työhommat olivat koronan takia vähissä. Sieltä se jostain koko tuo Pauli-juttu pullahti pintaan, muistelee Heikkinen.

Kuopiolaiskirjailijan uusin romaani Latu kertoo nilsiäläisestä mestarihiihtäjä Pauli Pitkäsestä, joka jatkosodan aikana kuoli tapaturmaisesti kranaatin räjähdyksestä seuranneisiin vammoihin. Heikkinen sai muun muassa Savonia-palkinnon esikoisteoksellaan Pihkatappi.

Savolainen kirjavuosi on jo tähän mennessä ollut erittäin vilkas. Savonia-raadin luettavaksi päätyy koko vuoden aikana noin sata teosta, joista lopulta palkintoehdokkaat valikoituvat.

Katso videolta Antti Heikkisen koko haastattelu:

Kirjailija Antti Heikkinen kirjoitushuoneessa.
Kirjailija Antti Heikkinen kertoo kirjoittamisesta.

Lue lisää: