1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

"Teillä on väärää tietoa!" – viranomaiset huolestuivat kiristyneistä asenteista, koronajäljittäjät kertovat, miten salailu ja haukkuminen vaikeuttavat työtä

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kertoi viime viikolla, että jäljittäjät kohtaavat yhä enemmän epäasiallista käytöstä työssään. Sairaanhoitopiirin palveluesimies Nico Jäväjän mukaan etenkin rokotusta koskevat kysymykset saavat ihmiset provosoitumaan.

Koronajäljittäjät kertovat, että ilmapiiri on muuttunut - tällaista palautetta he saavat arkityössään. Kuvaus ja editointi Petra Haavisto.
Koronajäljittäjät kertovat, että ilmapiiri on muuttunut - tällaista palautetta he saavat arkityössään. Kuvaus ja editointi Petra Haavisto.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kertoo olevansa huolissaan epäasiallisesta kohtelusta (siirryt toiseen palveluun), jota koronaviruksen jäljitystyötä tekevät henkilöt saavat osakseen alueella.

Avin toiminta-alueeseen kuuluvat Vaasan sairaanhoitopiiri, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri sekä Pirkanmaan ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Ilmiö on havaittu pohjalaismaakunnissa. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla koronan jäljittäjät kohtaavat päivittäin vähättelyä, valehtelua tai epäasiallista käytöstä.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Soiten palveluesimies Nico Jäväjän mukaan tilanne on selvästi muuttunut alkuvuodesta.

– Ei välttämättä haluta kertoa rehellisesti kaikkea, missä on liikuttu ja ketä on nähty. Ehkä semmoinen ärsyyntyminen yleensäkin koronatilanteeseen rupeaa näkymään.

Jäväjän mukaan erityisesti koronarokotusta koskevat kysymykset provosoivat huonoon käytökseen.

– Varsinkin he, jotka eivät ole rokotteita ottaneet, saattavat olla loukkaantuneita ja joskus jopa vähän aggressiivisiakin, Jäväjä kertoo.

Osa on edelleen äärimmäisen huolissaan, osa vähättelee koronaa, sanoo palveluesimies Nico Jäväjä Soitesta. Kuva: Petra Haavisto/Yle

Huutamista, haukkumista, kiroilua

Turhautuminen ilmenee haukkumisena, huutamisena ja kiroiluna. Jäljityspuheluja soittavien Jenni Ylikotilan ja Henna Anttiroikon mukaan heitä saatetaan esimerkiksi syyttää valehtelusta.

– Meille ei ehkä kerrota ihan koko totuutta, mikä vaikeuttaa meidän työtä ja jäljitystyötä. Samalla tauti pääsee ehkä leviämään, Ylikotila muistuttaa.

– Sanotaan, että "teillä on väärää tietoa, olen nähnyt häntä vain kaksi minuuttia", Anttiroiko jatkaa.

Muisti pätkii

Koronan jäljittäjille harmaita hiuksia tuo myös kansalaisten pätkivä muisti. Osa muistaa kaiken selvästi, mutta osalla ei ole aavistustakaan, keitä on kahden viime päivän aikana tavannut.

– Varsinkin työelämässä olevat ihmiset tai lapset tai nuoret eivät muista kovinkaan hyvin. Sitten on paljon näitä viikonloppujuhlia, joista osataan sanoa, missä on oltu, mutta ei tiedetä tai tunneta, keitä paikan päällä oli, Nico Jäväjä kertoo.

Pääosa ihmisistä suhtautuu jäljityssoittoihin kuitenkin asiallisesti ja on kiitollisia siitä, että heistä huolehditaan. Myös hankalissa puheluissa päädytään yleensä jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen tai soitetaan myöhemmin uudestaan. Joskus tarvitaan kaverin tukea.

– Ymmärrämme, että kaikki eivät hyväksy karanteenia ja se on heillekin hankalaa, mutta kyllä se aina vie hetkeksi mieltä matalammalle. Sitten joutuu tukeutumaan kollegoiden tukeen, jotta jaksaa tehdä tätä työtä edelleen, Henna Anttiroiko toteaa.

Katso video aiheesta: Tartunnanjäljityksen esimies kertoo, millaisista taidoista jäljitystyössä on hyötyä

Kainuussa on saatu selvitettyä lähes jokainen koronaviruksen tartuntaketju.

Lue seuraavaksi: Ketä tapasit? Halasitteko? Kauanko istuitte vierekkäin? Kuka oli samassa työvuorossa? Näitä asioita koronajäljittäjät haluavat tietää

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 14.10. kello 23 saakka.