Pohjalaisista lounasravintoloista yli puolella menee jo hyvin – seinäjokelaiset yrittäjät uskalsivat perustaa uuden lounasravintolan, vaikka ala on vieläkin epävarma

Lounasravintoloiden tilanne vaihtelee suuresti. Osalla tilanne ei ole palautunut koronaa edeltävälle tasolle. MaRa Pohjanmaan paikallisyhdistyksen mukaan etätyösuositukset vaikuttavat edelleen tilanteeseen.

Yrittäjä Vesa Luhtala kertoo odotusten jo ylittyneen lounasasiakkaiden määrissä. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Seinäjokelaisen Joupiska-laskettelukeskuksen juurella olevaan rakennukseen avattiin elokuussa uusi Huipulla-ravintola.

Edellisen yrittäjän jäätyä eläkkeelle uusiksi yrittäjiksi samaan paikkaan lähtivät Ilmajoen Makkaramestareista tutut Katja ja Vesa Luhtala yhdessä Pertti Rauhalan kanssa.

Yrittäjät uskalsivat perustaa lounasravintolan muun muassa siksi, että samassa paikassa on ollut ravintola jo kaksi vuosikymmentä. Lisäksi paikassa riittänee asiakkaita talven aikana laskettelijoiden ja muiden paikassa käyvien puolesta.

– Lounas on meidän kulmakivi varsinkin näin rospuuttoaikana, ja me ollaan siihen satsattu ja markkinoitu, ja hyvin on jopa onnistuttu – toki meillä on tässä vasta kahden kuukauden historia takana, Vesa Luhtala kertoo.

Lounasravintoloilla menee vaihtelevasti - yli puolella alueen lounaspaikoista jo paremmin, mutta osa on joutunut jopa luopumaan lounastarjoilusta kokonaan. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Asiakasmäärissä mitattuna ravintola on pärjännyt hyvin – lounasasiakkaita on käynyt keskimäärin 120 päivittäin.

– Olemme panostaneet teemalounaisiin, eli tarjolla on ollut esimerkiksi varrassikaa tai viikinkibuffetteja. Nämä eivät ehkä ole niitä kaikista kannattavimpia, mutta niillä saamme houkuteltua asiakkaita.

Pärjääminen vaihtelee, yli puolella menee jo hyvin

Pohjalaismaakuntien lounasravintoloista yli puolella menee tällä hetkellä jo paremmin, arvioi Matkailu- ja ravintola-alan Pohjanmaan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jani Unkeri.

– Tilanne on rauhoittunut jonkin verran, eli löytyy lounaspaikkoja, joissa ihmisiä käy hyvin lounaalla ja tilanne on aika normaali.

Eroja lounaspaikkojen välillä on kuitenkin paljon, ja myös ravintolan sijainti vaikuttaa jonkin verran. Esimerkiksi konttoreissa moni tekee vielä etätyötä eli toimistojen läheisyydessä olevilla ravintoloilla voi mennä edelleen heikommin.

MaRa Pohjanmaan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jani Unkeri sanoo, että lounaspaikoilla menee hyvin vaihtelevasti tällä hetkellä. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

– Lomautuksia on valitettavasti edelleen osassa ravintoloista päällä ja lisäksi yrittäjät ovat joutuneet ottamaan avuksi omaa kukkaroaan. Konkursseilta on pääosin vältytty, mutta taloudellinen tuska tulee heijastumaan pitkällä aikavälillä yrittäjille, Unkeri sanoo.

Lomautusten lisäksi osa ravintoloista on joutunut supistamaan aukioloaikoja tai jopa luopumaan kokonaan lounastarjoilusta.

Myös koronapassin käyttöönottoon on jo valmistauduttu pohjalaismaakunnissa kuluvan viikon aikana.

– Koronapassi on myös mietinnän paikka yrittäjille, että miten he toteuttavat käytäntöä jatkossa, jos sille tulee tarvetta, Unkeri pohtii.

"Hyvä kello kauas kuuluu ja huono kello vielä kauemmaksi"

Luomutuottajana aiemmin toiminut Vesa Luhtala luottaa yrittäjäkumppaneidensa kanssa kotimaisiin ja paikallisiin raaka-aineisiin.

– Lounasravintolat yleensä eivät hinnalla juuri kilpaile keskenään. Kaikilla on se hinta kympin molemmin puolin, vähän vaihtelee. Mutta se, että mitä me täällä tarjotaan, niin se on se meidän kilpailuvaltti.

Ravintola työllistää tällä hetkellä yrittäjien itsensä lisäksi yhden työntekijän. Kaksi kuukautta pystyssä olleessa lounaspaikassa luotetaan menestykseen.

– Alku on ainakin ylittänyt jo nyt odotuksemme, vaikka ajatkin ovat vielä hankalia. Hyvä kello kauas kuuluu ja huono kello vielä kauemmaksi. Toivottavasti me soitamme vain hyviä kelloja, Luhtala miettii.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun sunnuntaihin 17.10. kello 23 saakka.