Pirkanmaan kansanedustajat vastustavat leikkauksia kulttuuriin ja urheiluun – SDP:n Ilmari Nurminen: "Uskon, että leikkaukset voidaan vielä välttää"

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi tiistaina taiteen, kulttuurin, tieteen ja urheilun määrärahaleikkauksista. Yle kysyi pirkanmaalaisilta kansanedustajilta, mitä leikkauksista seuraa ja pitäisikö ne perua.

Suurin osa Pirkanmaan kansanedustajista vastustaa urheilun ja kulttuurin määrärahojen leikkauksia. Tukia uhkaa pieneneminen, sillä rahapelituottojen ennakoidaan vähenevän ensi vuonna yli 40 miljoonalla eurolla. Kuva: Mikko Koski / Yle

Veikkauksen rahapelituottojen edunsaajat saivat tiistaina kuulla, millaisia määrärahaleikkauksia ensi vuonna on luvassa. Hallitus on jo aiemmin linjannut, että rahapelituottojen pienenemistä ei enää korvata täysimääräisesti eri toimijoille ja järjestöille.

Yle kysyi Pirkanmaan kansanedustajien mielipiteitä leikkauksista. 19 kansanedustajasta 12 vastasi. Suurin osa on sitä mieltä, että leikkaukset on peruttava.

Toimijat ovat varautuneet kyllä pieniin supistuksiin, mutta liika on liikaa.

Jukka Gustafsson (sd.)

Leikkauksia vastutetaan vahvasti pääministeripuolue SDP:ssä, joka on ollut laatimassa uutta linjausta. Kansanedustaja Piia Viitanen (sd.) nostaa esiin erityisesti kulttuurin, mutta toteaa, että ongelmallisia leikkauksia tulee kaikille toimijoille.

– Mielestäni esitys pitää perua. Olen alusta asti ollut sitä mieltä, että kulttuurin kokonaisuuteen nähden pieniä rahoja ei tule leikata.

Viitasen puoluetoveri Jukka Gustafsson sanoo tekevänsä kaikkensa, jotta juuri kulttuurin leikkauksia voidaan ainakin vähentää, jos ei poistaa.

– Uskallan sanoa, että monet toimijat ovat varautuneet kyllä pieniin supistuksiin veikkausvoittovarojen pienentymisen johdosta. Mutta liika on liikaa.

Pääministeri haluaa perua leikkaukset

SDP:n Ilmari Nurminen sanoo, että uhkakuvat ovat vielä ennenaikaisia.

– Uskon, että leikkaukset voidaan vielä välttää. Hallitus neuvottelee asiasta parhaillaan, ja uskon, että rahoitus Veikkauksen rahoituksen täysimääräiselle kompensaatiolle löydetään.

Marko Asell toteaa, että liikunnan osalta resurssien väheneminen vaikuttaa lähes kokonaan liikuntapaikkarakentamiseen. Asell pitää tärkeänä, että myös infraan voidaan panostaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei vastannut kyselyyn, mutta on kommentoinut avustusleikkauksia Twitterissä. Hän kirjoittaa, että SDP haluaa puolueena perua kulttuurileikkaukset sekä hakea järjestöjen ja edunsaajien tilanteeseen ratkaisua.

Marin on aiemmin todennut, että hallitusviisikko tarkastelee järjestöjen rahoitusta syksyn budjettiprosesseissa ja etsii ratkaisua asiaan.

Ovaska ihmettelee pääministeriä

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) on ihmetellyt pääministerin Sanna Marinin kommenttia, jonka mukaan rahoitusta tarkastellaan vielä syksyllä. Myös keskustan pirkanmaalainen kansanedustaja Jouni Ovaska kummeksuu asiaa.

– Ihmettelen hiukan pääministeriä, joka reilu kuukausi sitten oli budjettiriihessä hyväksymässä leikkauksia, ja nyt hän ilmoittaa että leikkaukset pyritään estämään. Se on oikea tavoite. Eikö tätä päätöstä olisi kuitenkin voinut tehdä jo aiemmin eikä luoda turhaa painetta jo valmiiksi kärsineelle kulttuurialalla, kysyy Ovaska.

Ovaskan mukaan leikkaukset voidaan perua, jos siihen löytyy rahaa. Hän kuitenkin epäilee, ettei sitä helposti löydy.

Keskustan Arto Pirttilahti puolestaan sanoo, että pitäisi leikkaukset pitäisi mahdollisesti perua.

– Pelituottojen koko romahdusta ei voida kompensoida toimijoille, joten sopeuttamistarvetta jää. Kunnat ovat valtion ja veikkauksen ohella merkittävä rahoittaja, mutta myös kuntien talous on kireällä. Paikallaan on yhteisneuvottelut ongelman ratkaisemiseksi.

Kiurulta kipakkaa kritiikkiä

Oppositiopuolue kokoomuksen Pauli Kiuru nostaa esiin pääministeri Sanna Marinin sunnuntaina järjestämän tilaisuuden musiikkialan edustajille.

– Kovasti hallitus yrittää kiillottaa brändiä kutsumalla kulttuurivaikuttajia juhlimaan. Palkinnoksi saavat sitten leikkauksia.

On täysin kohtuutonta kurittaa nyt liikuntaa ja kulttuuria, kun juuri nämä alat ovat eniten kärsineet koronasta.

Arto Satonen (kok.)

Kiurun mukaan leikkaukset vaikuttavat liikuntapaikkarakentamiseen myös Pirkanmaalla. Se on Kiurun mielestä arvovalinta erityisesti nuoria ja ikäihmisiä kohtaan.

– Hallitusohjelma ja valtion talousarvioesitys ovat pahasti ristiriidassa. Hallitusohjelma on menettänyt uskottavuutensa, sanoo Kiuru.

Arto Satosen (kok.) mielestä leikkaukset pitäisi perua ainakin osittain.

– On täysin kohtuutonta kurittaa nyt liikuntaa ja kulttuuria, kun juuri nämä alat ovat eniten kärsineet koronasta. Työpaikat tapahtuma-alalla ovat jo nyt vähentyneet voimakkaasti ja lisää vähenee, jos näitä leikkauksia ei peruta.

Kokoomuksen Jari Kinnunen sanoo, että kytkös rahapelitoiminnan tuottojen ja edunsaajien välillä tulisi katkaista.

– On tärkeää, että rahapelitoiminnan tuotoilla rahoitetuille toiminnoille löydetään kestävä ja pitkän aikavälin ratkaisu. Nyt ongelma on, että tämä sama keskustelu käydään vuosittain. Se rasittaa toimijoita.

"Kaikki kivet käännettävä"

Leikkausten vastustaminen yhdistää monia kansanedustajia yli puoluerajojen. Sari Tanuksen (kd.) mukaan riittävä taloudellinen tuki on välttämätön nuorisotyön, liikunnan, urheilun, taiteen, kulttuurin ja tieteen toiminnan jatkamiseksi.

– Erityisesti koronan jälkimainingeissa toiminnan tärkeys korostuu. Leikkaukset tulee perua. Jos maksamme miljardeja muiden maiden talouksien elvytykseen, on meillä löydyttävä riittävästi rahaa myös omille toimijoille.

Kulttuuriala on joutunut kärsimään kohtuuttomasti myös koronasta.

Satu Hassi (vihr.)

Kansanedustaja Anna Kontulan edustama Vasemmistoliitto vaatii, että kulttuurialaa uhkaava 18,5 miljoonan euron määräraha-alenema perutaan neljännessä lisätalousarviossa.

– Kaikki kivet on käännettävä, jotta leikkaukset perutaan. Pitkällä aikavälillä puolue vaatii, että Veikkauksen edunsaajien riittävä rahoitus on varmistettava pysyvästi, Kontula sanoo.

Perussuomalaisten Veijo Niemi ei kannata leikkauksia. Hän toteaa, että nuorten harrastusten karsiminen vaikuttaa vääjäämättä ja lisää syrjäytymistä.

Sami Savio (ps.) ei vastaa suoraan kysymykseen, pitäisikö leikkaukset perua. Savion mukaan leikkauksia valmisteltaessa on kiinnitettävä huomiota varsinkin nuorisotyön ja tieteenteon toimintaedellytyksiin.

Vihreiden Satu Hassi kantaa huolta kulttuurialasta. Hassin mukaan monet freelancerit ja pienyrittäjät ovat jääneet tukien ulkopuolelle.

– Toivon, että rahapelituottojen vähenemisen jättämä aukko kulttuurin rahoitukseen kyetään paikkaamaan budjettivaroista. Kulttuuriala on joutunut kärsimään kohtuuttomasti myös koronasta.