1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Opiskelijajuhlat

Tursajaisriemu repesi Tampereen keskustassa – ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan juhlilla on pitkä perinne

Tampereen keskusta täyttyi tänään värikkäistä Tursajaisten juhlijoista. Perinteikäs juhla järjestettiin nyt 80. kerran.

Opiskelijoita Tampereen Keskustorilla.
Opiskelijat kertoivat patoutunutta tursajaisenergiaa olevan runsaasti viime vuoden juhlien peruuntumisen vuoksi. Me kysyimme juhlahumun keskellä, millä perustein kukin oli alansa valinnut? Video: toimittaja Katri Tapola, kuvaaja Marjut Suomi / Yle.

Tampereen ammattikorkeakoulun (Tamk) opiskelijakunta järjesti tänään perinteiset Tursajaiset, koronavuoden tauon jälkeen. Tapahtumassa marssivat teema-asuihin pukeutuneina Tamkin ensimmäisen vuoden opiskelijat, eli tursaat. Kulkue johti Kaupin kampukselta Keskustorille asti.

Neljännen vuoden liiketalouden opiskelija Jasmiina Ronkainen toivoo, että tänä vuonna Tursajaisia juhlitaan edellisvuoden edestä.

Jasmiina Ronkainen luottaa tradenomikoulutuksen tuovat työpaikan tulevaisuudessa.

Liiketalouden opinnot hän valitsi alan laajojen uramahdollisuuksien takia.

– Kun aloitin opinnot en ollut vielä varma, mitä haluan tehdä urallani. Liiketaloudessa on niiin paljon erilaisia mahdollisuuksia, että päätin valita alan sen vuoksi, Ronkainen kertoo.

Tursaat juhlivat vuoden koronatauon jälkeen perinteisin menoin, teema-asuissa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Hän huomauttaa, ettei liiketalousalalla arvosteta amk-tutkintoja yliopistojen vastaavien tutkintojen tapaan ja sanoo sen myös näkyvän palkkauksessa. Ronkainen kuitenkin toivoo, että omilla kyvyillä erottuu joukosta, vaikka kilpailua onkin paljon.

– Olen iloinen, että oma polku on löytynyt, hän iloitsee.

Keskustorin hyvä pöhinä

Niin ikään Tursajaisia oli saapunut juhlistamaan toisen vuoden tekniikan opiskelija Eemeli Torkkeli. Hänelle Tursajaiset olivat ensimmäiset.

– Olen täällä tutorin roolissa. Odotukset ovat kovat tälle päivälle. Ilmassa hyvä pöhinä ja fiilis korkealla, Torkkeli tunnelmoi.

Lvi-asentajasta tekniikan jatko-opintoihin. Näin on kulkenut Eemeli Torkkelin urapolku tähän asti.

Aiemmin lvi-asentajana työskennellyt Torkkeli jatkaa nyt alan opintoja Tamkissa.

– Työllistymisen pitäisi olla alalla helppoa. Suunnitteluhommia. Ammatissa pystyy erikoistumaan tosi pitkälle ja ammatti antaa valmiuden moniin juttuihin, Torkkeli kertoo.

Patoutunut tursajaisenergia päästiin viimein purkamaan riehakkain menoin Tampereen keskustorilla. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Hänen kertoo alaa valittaessa tärkeimmän kriteerin olleen se, että nauttii työstä. Toisaalta alan hyvä palkkaus oli omiaan häivyttämään tulevaisuuden murheita.

Noora Laihiasta tulee tulevaisuudessa sairaanhoitaja.

– Olen aina tykännyt auttaa ihmisiä ja siitä se idea lähti, Laihia sanoo.

Hoitoalalta on uutisoitu ammatinvaihtajista. Laihian mukaan alalle pitäisi palkata paljon lisää osaajia, jotta työkuorma ei liiaksi kasautuisi yksien ihmisen harteille.

Sairaanhoitajaksi opiskeleva Noora Laihia suomii tulevan ammattialansa palkkausta. Hänen mukaansa etenkin lähihoitajien palkkoja tulisi tarkistaa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

– Ainakin töitä pitäisi sairaanhoitajana riittää, mutta esimerkiksi lähihoitajan palkka on työn vaativuuteen nähden erittäin huono. Niitä tulisi nostaa, Laihia jyrähtää.

Vaikka nykymaailma pistää hoitoalan henkilöstön tiukille, Laihia toivoo, että parempia aikoja on edessä.

– Jää nähtäväksi nostetaanko palkkoja joskus.

"Ammatinvalinnan taustalla on usein unelma"

Keskustorille oli saapunut Tamkin rehtori Tapio Kujala kertoo lähiopetukseen palaamisen olevan tärkeä asia opiskelijoille.

Hän summaa monen tekijän vaikuttavan opiskelijan ammattinvalintaan. Muun muassa oppilaiden perhetaustat voivat vaikuttaa opintopolkujen valintaan.

Rehtori Tapio Kujala on helpottunut, että pahimmat koronarajoitukset ovat opiskelijoiden osalta ohi. Kuva: Marjut Suomi / Yle

– Se, mitä vanhemmat ovat työkseen tehneet vaikuttaa opintovalintoihin yllättävän paljon. Ammatinvalinnan taustalla siintää usein unelma. Valintaan vaikuttaa myös se, minkä kokee omaksi vahvuudekseen, Kujala pohtii.

Hän muistuttaa, että opiskelijoiden olisi myös hyvä puntaroida, millä alalla riittää tulevaisuudessa töitä.

– Esimerkiksi hoito- ja rakennusalat ovat tällaisia.

Hän paljastaa yhtä opiskelupaikkaa hakevan neljä opiskelijaa. Jos omaa kiinnostus hajaantuu useaan alaan, hän kehottaa pohtimaan valintaa työllistymisen kannalta.

– Edessä on vielä 40 vuotta työtä. Kannattaa siis miettiä alan valintaa tarkkaan, Kujala opastaa.

Rehtori kertoo ammattikorkeakoulujen sekä yliopistojen panostaneen viime vuosina erityisesti yrittäjyyskoulutukseen, jotta alue saisi tulevaisuudessa lisää uusia yrittäjiä.

Lue lisää:

Johanna Malisen kolumni: Tämän päivän opiskelijat eivät odota aamuun asti kestäviä ryyppäjäisiä yhtä innokkaasti kuin aiemmat sukupolvet

Oulussa ennennäkemättömän suuret opiskelijabileet –Kuusisaaressa illalla jopa 8 000 ihmistä

Kuopiossa asetettiin viikonlopun jäljiltä koronakaranteeniin noin 300 ihmistä – koronavirus leviää huolestuttavasti opiskelijabileissä

Minkälaisia muistoja sinulla on opiskelijajuhlista? Keskustele aiheesta 14.10. kello 23 asti!