1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Putin: Venäjä pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä

Moskovan energiafoorumissa puhunut Putin otti kantaa myös Eurooppaa koettelevaan maakaasupulaan.

Harjalahin kylä Sahan tasavallassa Jakutiassa oli savusumun ja metsäpaloista peräisin olevan savun peitossa 13. elokuuta. Kuva: Ivan Nikiforov / AOP

Venäjä pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2060 mennessä, presidentti Vladimir Putin kertoi tänään keskiviikkona.

Venäjä on yksi maailman suurimmista kasvihuonekaasujen päästäjistä. Arvostelijoiden mukaan Venäjä ei tee lähimainkaan tarpeeksi ilmastokriisin torjumiseksi.

Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, ja EU:n asettama takaraja on 2050. Kiinan tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2060 mennessä.

Moskovan energiafoorumissa puhunut Putin sanoi, että öljyn ja hiilen merkitys maailman energiamarkkinoilla tulee vähenemään.

– Planeetta tarvitsee tietoon perustuvia, vastuullisia toimia kaikilta markkinatoimijoilta, sekä tuottajilta että kuluttajilta, Putin sanoi.

Helsinki haluaa hiilineutraaliksi viisi vuotta tähdättyä aiemmin eli 2030 – grafiikka näyttää, miten kaupungin päästöt ovat muuttuneet

Moskovan yliopiston päärakennus näkyi kaatopaikan takaa viime toukokuussa. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Putin: Venäjä valmis lisäämään kaasun vientiä

Putin otti keskiviikkona kantaa myös Eurooppaa koettelevaan maakaasupulaan ja sanoi, että kaasumarkkinan vakauttaminen on hyvin tärkeää.

Putin sanoi Venäjän olevan valmis lisäämään kaasun vientiä. Presidentin mukaan kaasutoimituksia lisätään "niin paljon kuin kumppanimme meiltä pyytävät".

Venäjä vastaa nyt runsaasta kolmanneksesta Euroopan kaasutoimituksista. Venäjän mukaan Nord Stream 2 -kaasuputken nopea käyttöönotto auttaisi vastaamaan kaasun äkilliseen hinnannousuun. Itämerelle rakennettu kaasuputki on kaksinkertaistamassa maakaasun toimitukset Venäjältä Saksaan.

Norilskin kaupungissa yritettiin poistaa pohjaveteen läikkynyttä öljyä 5. heinäkuuta. Kuva: Denis Kozhevnikov / AOP

Myös Venäjää syytetty kaasuhintojen noususta

Euroopassa kaasun hinnat kohosivat viime viikolla ennätyslukemiin, kun odotukset lähestyvän talven kovasta kysynnästä kirittivät hintoja.

Arvostelijat ovat syyttäneet Venäjää kaasun hintojen noususta. Kriitikoiden mukaan Venäjä on tarkoituksella jättänyt kasvattamatta kaasutoimituksia painostaakseen eurooppalaisia uusiin pitkäaikaisiin sopimuksiin ja Nord Stream 2 -kaasuputken nopeaan hyväksymiseen.

Putin puolestaan syytti keskiviikkona laajempia ongelmia Euroopan energiamarkkinalla. Hän torjui arvostelun ja sanoi, että "jotkut yrittävät siirtää virheensä toisten kontolle".

Venäjän viranomaiset ovat viime viikkoina toistuvasti sanoneet, että kaasuntoimittajat ovat täyttäneet velvoitteensa eurooppalaisia ostajia kohtaan.

Venäjän energiaministeri Nikolai Shulginov sanoi aiemmin keskiviikkona, että jos eurooppalaiset haluavat lisätä kaasutoimituksia Venäjältä, siihen tarvitaan uusien sopimusten solmimista.

Voit keskustella aiheesta 14.10. klo 23:een saakka.