Kokkolan uusi paloasema nostaa harjoitusolosuhteet uudelle tasolle: tiloissa voi treenata kaikkia onnettomuuksia – "Iso parannus vanhaan"

Huoneistopaloja voi harjoitella asemalla omassa tilassaan, kun ennen jouduttiin turvautumaan esimerkiksi purkurakennuksiin.

Miehet seisovat Kokkolan uuden paloaseman autohallissa.
Kokkolan uusi moderni paloasema on lähes valmis

Kokkolan uusi paloasema parantaa reippaasti pelastustyöntekijöiden harjoitusmahdollisuuksia. Pian valmistuvalla asemalla voi esimerkiksi simuloida pelastustilanteita harjoitustornissa.

Tornissa voi treenata kerrostalon porrashuoneeseen hyökkäämistä sekä kaluston nostoja ja laskuja, parvekkeelta pelastamista, letkujen vetoja ja esimerkiksi kattopalojen sammutuksia.

Huoneistopaloja voi harjoitella omassa tilassaan, kun ennen sitä tehtiin purkurakennuksissa. Lisäksi erillisellä harjoituskentällä voi treenata vaarallisten aineiden onnettomuuksia tai kolariautojen purkamista.

Yli 40 vuotta Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksella työskennelleelle pelastustyöntekijä Mika Arolle uudet tilat ovat pitkään odotettu täyttymys.

Vanhoissa tiloissa vaivasivat sisäilmaongelmat, huolto- ja harjoitustilojen puute sekä ahtaus.

– Palotilanteita harjoitellaan lähes joka vuorossa. Uudet tilat ovat valtava parannus edellisiin verrattuna, sillä harjoitustilojen ja paikkojen järjestäminen on aina iso operaatio. Nyt harjoitukset saadaan suunniteltua helpommin kun olosuhteet ovat tutut, kuvailee Aro.

Palotilanteita harjoitellaan lähes joka vuorossa, joten uudet tilat ovat hartaasti odotetut, kertovat harjoitustornin tasanteella seisovat palomies Mika Aro ja pelastuspäällikkö Jouni Leppälä. Kuva: Juha Kemppainen/ Yle

Paloaseman pinta-ala tuplaantuu vanhaan verrattuna. Henkilökunta pääsee siirtymään väistötiloista saman katon alle loppuvuodesta.

Uutta paloasemaa on odotettu vuosia. Henkilöstö on ollut pitkään väistötiloissa sisäilmaongelmien takia. Toiminnot ovat olleet hajasijoitettuna väistötiloihin.

Paloasema on rakennettu entisen, osin 1950-luvulta peräisin olevan, vanhan kokonaisuuden paikalle. Urakan on arvioitu maksavan noin 10 miljoonaa euroa.

Lue myös: