Lappiin on tulossa lumipeite, moni syyslomalainen lomailee vaihtelevassa säässä

Käsivarren alueelle voi sunnuntai-iltaan mennessä sataa yli 30 sentin lumikerros. Lämpötiloihin ei ole tiedossa merkittäviä muutoksia.

Shiba-rotuinen Mikki-koira ihmetteli lunta Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Enontekiöllä 13. syyskuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Viime yönä Suomessa ei ollut montaa paikkaa, jossa ei olisi ollut vähintäänkin hallaa, kertoo Ylen meteorologi Anssi Vähämäki. Yöpakkasta oli viime yönä suuressa osassa maata Länsi- ja Etelä-Suomea myöten.

Lähiöille ei ole tiedossa yhtä kylmää säätä.

– Seuraavina öinä lämpötila pysyttelee nollan yläpuolella, Vähämäki ennustaa.

Tänään ja huomenna on luvassa lumisadetta Pohjois-Suomeen, kun lännestä saapuu matalapaine. Käsivarren alueelle voi sunnuntai-iltaan mennessä sataa yli 30 sentin lumikerros. Koillis-Lapissa satanee parikymmentä senttiä ja Lapin keskiosassa maa peittyy ennusteen mukaan noin 10 sentin lumikerrokseen.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan pysyvä lumipeite sataa Lapin pohjoisosaan keskimäärin lokakuun loppupuoliskon aikana.

Huomenna perjantaina eteläisessä Suomessa sataa vettä. Viikonloppuna sateet painottuvat Pohjois-Suomeen. Lämpötiloihin ei ole tiedossa merkittäviä muutoksia, Vähämäki kertoo.

Ensi viikolla koululaisia on syyslomalla suuressa osassa maata (siirryt toiseen palveluun). Kovin tarkasti Vähämäki ei vielä ensi viikon säätä ennusta:

– Vaihtelevaa säätä on luvassa, hän sanoo.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.