1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa valittaa oikeuskanslerille Keski-Pohjanmaan ravintolarajoituksista

Valtioneuvosto päivitti torstaina ravintolarajoituksia. Rajoitukset ovat voimassa koronaviruksen leviämisvaiheen alueilla.

Kokkolalaisen Rock'n'Roll Dinerin yrittäjä Pauliina Lehtola on saanut tarpeekseen lyhyellä varoitusajalla tulevista rajoituksista. Arkistokuva. Kuva: Petri Kuikka / Yle

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry valittaa oikeuskanslerille Keski-Pohjanmaata koskevista ravintolarajoituksista. Valtioneuvosto siirsi tänään Keski-Pohjanmaan maakunnan koronaviruksen leviämisvaiheen rajoitusten piiriin.

Keski-Pohjanmaa siirtyi leviämisvaiheeseen viime perjantaina. Leviämisvaiheen ravintolarajoitukset ovat voimassa myös Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen ja Pohjanmaan maakunnissa sekä Helsingissä, espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Koronaviruksen leviämisalueilla alkoholin tarjoilu loppuu puolilta öin. Mikäli alkoholin anniskelu on ravintolan päätoimiala, käytössä saa olla vain puolet asiakaspaikoista. Ruokaravintoloissa käytössä saa olla 75 prosenttia asiakaspaikoista.

MaRan mukaan Keski-Pohjanmaata koskevat rajoitukset eivät ole välttämättömiä ja oikeasuhtaisia, kuten tartuntatautilaki edellyttää. Yhdistys huomauttaa, että Keski-Pohjanmaalla rokotuskattavuus ja tartuntaketjujen jäljitettävyys ovat hyviä.

MaRan mielestä hallituksen asettama tavoite 80 prosentin rokotekattavuudesta rajoitusten kumoamiselle on kiinni vain rokotusjärjestelmän tehokkuudesta ja rokotevastaisuudesta. Yhdistyksen mukaan ravintolayrittäjiä tai niiden työntekijöitä ei pitäisi rangaista rokotusjärjestelmän heikkouksista ja rokotevastaisten aiheuttamista sairaanhoidon kuormittumisista.

– Se on juuri näin. On aivan uskomatonta kuinka meitä kuritetaan, meidän selkänahasta se lähtee, sanoo kokkolaisen ruokaravintolan yrittäjä Pauliina Lehtola.

Keski-Pohjanmaalla 85 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen koronarokotteen, toisenkin annoksenkin on saanut jo 75 prosenttia.

Hyvästä rokotekattavuudesta huolimatta tauti on koetellut viime viikoina Keski-Pohjanmaata kovemmin kuin kertaakan aiemmin epidemian aikana. Ilmaantuvuusluku 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohden on nyt 133.

MaRa on aiemmin valittanut oikeuskanslerille myös Satakuntaa ja Päijät-Hämettä koskevista rajoituksista.

MaRan mukaan viikonloppuna voimaantuleva koronapassi helpottaa jonkin verran tilannetta. Ei kuitenkaan kaikkien, kokkolalaisessa Rock'n'Roll Dinerissa koronapassia ei oteta käyttöön.

– Meillä ei yksinkertaisesti riitä henkilökunta tarkistamaan koronapasseja. Työvoimapula on niin järkyttävä, johtuen suurimmaksi osaksi koronan aiheuttamasta epävarmuudesta. Mielummin menemme näillä rajoituksilla, sanoo Pauliina Lehtola.