1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Norja

Yle Kongsbergissa: Suru valtasi norjalaisen pikkukaupungin

Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel kertoo, että Kongsbergin asukkaat ovat edelleen shokissa eilisten jousiampujan murhatöiden jäljiltä.

Kongsbergin asukkaiden tuomista kukista ja kynttilöistä oli torstai-iltaan mennessä kertynyt melkoinen kynttilämeri. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Pienen Kongsbergin kaupungin rauha järkkyi keskiviikkoiltana odottamattomalla tavalla. Yhtäkkiä ihmiset havahtuivat valtavaan meluun.

Taivaalla jylisti matalalla lentäviä helikoptereita ja droneja, ja kaupungin kaduille kurvasi 22 poliisipartiota pillit ulvoen.

Ruth ja Åge Gruryd asuvat yhden murhapaikan vieressä ja kuulivat paikalta kovaa huutoa. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

– Jututtamani ihmiset olivat ja ovat edelleen hätääntyneitä. He sanoivat, että tilanne tuntui kuin sodalta, Kongsbergissa paikalla oleva Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel kertoo.

Kenelläkään ei tuntunut olevan tietoa siitä, mitä kaupungissa on tapahtunut.

Kirsi Heikel Kongsbergissä
Kirsi Heikel kertoo tunnelmista Kongsbergissä

– Ihmiset eivät juurikaan uskaltaneet mennä ulos vaan liimautuivat televisioiden ääreen. Vanhemmat soittivat lapsilleen ja kehottivat heitä juoksemaan suoraan kotiin, Heikel sanoo.

Lapset yritetään pitää kiinni arjessa

Heikel kertoo, että massiivinen poliisioperaatio näkyy edelleen 27 000 asukkaan Kongsbergin katukuvassa.

– Poliisi on eristänyt alueita keltaisilla nauhoilla ja vartioi niitä koko ajan.

Kongsbergin keskustaan tuotiin kukkia uhrien muistoksi. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Alueen lapset ovat kuitenkin menneet kouluun normaaliin tyyliin kaupunginvaltuuston päätöksellä. Koulupäivä on kuitenkin ollut tavallisuudesta poikkeava.

– 8- ja 9-luokkalaiset ovat käsitelleet koulussa eilisiä tapahtumia. Se on osa surutyötä, Heikel sanoo.

Poliisi on vaitonainen motiivista

Norjan poliisi ei ole kertonut julkisuuteen mitään epäillyn tekijän motiiveista. Epäillyn tanskalaistausta paljastettiin sen takia, että viranomaiset halusivat katkaista huhuilta siivet.

Poliisit ovat edelleen vartiossa rikospaikalla. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

Myöskään uhrien henkilöllisyyttä ei ole paljastettu.

– Sen takia surutyö ei ole päässyt kunnolla alkamaan. Ihmiset ovat epätietoisia ja huolissaan, kun eivät tiedä, onko joku heidän tuttunsa kuollut, Heikel sanoo.

Heikelin haastattelemat kuntalaiset kertovat, että epäilty tekijä on asunut kaupungissa "iät ajat". Toinen hänen vanhemmistaan on tanskalainen, ja ainakin äiti asuu edelleen Kongsbergissa.

Lue myös:

Norjan jousiampumishyökkäystä tutkitaan terroritekona – tämän tiedämme nyt Kongsbergin iskusta