1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saimaan kanava

Venäjän ja Suomen talouskomissio ei ratkaissut Saimaan kanavan puukuljetusten ongelmaa – ministeri Skinnari: "Asiassa päästiin paljon eteenpäin"

Tiukasta aikataulusta huolimatta asia pyritään selvittämään marraskuun alkuun mennessä.

Suomen ja Venäjän hallitusten välinen talouskomissio kooontui tänään Helsingissä. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistui kokoukseen. Arkistokuva elokuulta 2021. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Suomen ja Venäjän välinen talouskomissio on torstaina pitämässään kokouksessa keskustellut Saimaan kanavan puukuljetusten tulevaisuudesta. Venäjä ilmoitti tiistaina lopettavansa puukuljetukset Saimaan kanavassa.

Marraskuun 1. päivänä katkolla olevien puukuljetusten jatko ei tapaamisessa ratkennut.

Syy Saimaan kanavan kautta kulkevien puukuljetusten lopettamisuhkaan sen sijaan selvisi.

Taustalla on Venäjän uusi asetus. Asetus määrittelee Venäjän puolella olevat rajanylityspisteet, joiden yli voidaan kuljettaa puutavaraa.

– Ja tässä kohtaa oli tapahtunut niin, että Saimaan kanavaa hoitava Venäjän tullipiste oli otettu rajanylityspisteiden listalta pois, kertoo ulkoministeriön itäosaston apulaisosastopäällikkö Mikko Kivikoski.

Venäläinen rahtilaiva Saimaan kanavan Mälkiän sulussa. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Puukuljetusten loppuminen tuli puskista

Suomalaisille yllätyksenä tulleeseen tilanteeseen annettiin talouskomission kokouksessa puolin ja toisin lisäselvityksiä.

– Meillä on nyt yhtenäinen tilannekuva asiasta, ja näemme, miten tärkeä Saimaan kanava on meille molemmille, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.).

Skinnarin mukaan Saimaan kanavan merkitystä käsiteltiin hyvässä hengessä, ja asiassa päästiin paljon eteenpäin.

– Ongelmat liittyvät lähinnä teknisiin yksityiskohtiin, Skinnari sanoo.

Yhteydenpitoa jatketaan siten, että Suomi toimittaa mahdollisimman nopeasti Venäjälle lisätietoja Saimaan kanavasta, puukuljetuksista sekä tavaroista, joita kanavan kautta kuljetetaan.

Tiukasta aikataulusta huolimatta asia pyritään saamaan selvitettyä marraskuun alkuun mennessä.