Boeing-yhtiön koelentäjälle syytteet – epäillään pimittäneen tietoja Max-koneiden turmiin johtaneesta järjestelmästä

Mikäli lentäjä tuomitaan, saattaa häntä uhata jopa sadan vuoden vankeusrangaistus.

Pudonneen Boeing 737 Max -lentokoneen osia Bishoftun lähellä Etiopiassa maaliskuussa 2019. Kuva: STR / EPA

Yhdysvalloissa liittovaltion suuri valamiehistö on nostanut syytteet lentokonejätti Boeingin entistä pääkoelentäjää vastaan.

Hänen epäillään antaneen vääriä tietoja 737 Max -koneiden järjestelmästä Yhdysvaltain ilmailuviranomaisille konemallin tyyppihyväksynnän yhteydessä.

737 Max -koneet olivat vuosina 2018 ja 2019 vakavissa lento-onnettomuuksissa, joissa kuoli lähes 350 ihmistä. Molempien onnettomuuksien uskotaan johtuneen MCAS-järjestelmästä, jonka tarkoituksena on estää koneen sakkaaminen.

Syytteen mukaan koelentäjä antoi ”virheellistä, epätarkkaa ja puutteellista tietoa” konemallin uudesta MCAS-järjestelmästä (Maneuvering Characteristics Augmentation System).

Oikeusasiakirjojen mukaan koelentäjä tiesi jo vuonna 2016 MCAS-järjestelmään tehdyistä muutoksista, mutta jätti tietoisesti kertomatta niistä Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA:lle. Tämän seurauksena FAA ei sisällyttänyt mainintaa järjestelmästä tärkeisiin asiakirjoihin, eikä tietoa järjestelmästä sisällytetty näin ollen myöskään lentäjien manuaaleihin.

Syytetty oli Boeingin ja Yhdysvaltain ilmailuviraston (FAA) välinen pääasiallinen yhteyshenkilö siitä, miten lentäjiä tulisi kouluttaa kyseisten koneiden lentämiseen.

Lentäjän on kerrottu aiemmin rehennelleen, että hän pystyy huijamaan FAA-kontaktejaan, jotta MCAS-järjestelmälle saataisiin hyväksyntä.

Mikäli lentäjä tuomitaan, saattaa häntä uhata jopa sadan vuoden vankeusrangaistus.

Boeing on myöntänyt vastuunsa ilmailuviranomaisten harhaanjohtamisessa. Yhtiö on sopinut maksavansa yli 2,5 miljardia dollaria oikeuskanteiden sovittelemiseksi.

737 Max-koneet asetettiin vajaaksi kahdeksi vuodeksi lentokieltoon tuhoisien onnettomuuksien jälkeen. Sittemmin MCAS-järjestelmän ohjelmistovirheet on korjattu ja koneet ovat palanneet liikenteeseen.

Lue myös: