Hyppää sisältöön

Siian rauhoitusaika alkaa Pohjanmaan rannikolla

Kalastusseurat rauhoittavat siian sen kutuajaksi. Rauhoituksen tarkoituksena on varmistaa kantojen kestävä kalastus.

Siian rauhoitusaika alkaa. Kuva: Mostphotos

Siian rauhoitusaika on alkamassa Pohjanmaan rannikolla. Pohjanmaan rannikon osakaskunnat ja kalastusseurat rauhoittavat siian sen kutuajaksi.

Siian kutuaika ajoittuu loka-marraskuun vaihteeseen ja rauhoituksen tarkoituksena on varmistaa kantojen kestävä kalastus. Parikymmentä osakaskuntaa ja kalastusseuraa ovat tehneet päätöksen siian kutuajan rauhoittamisesta merialueella.

Rauhoitus koskee paikallisia, sisäsaaristossa ja jokisuissa kutevia siikakantoja, kuten Maalahden ja Luodon siikaa, sekä ulkosaariston karikoilla kutevaa karisiikaa.

Tänä vuonna siian rauhoitusaika ajoittuu joko 15. - 31.10. tai 20.10. - 5.11. väliselle ajalle.

Österbottens Fiskarförbundin jäsenistä osa on jo 1970-luvusta alkaen vapaa-ehtoisesti rauhoittanut siiat niiden kutuaikana.

- Olemme ainut rannikkoalue, jolla on koordinoitu siian rauhoitus kutuaikana, kertoo Österbottens Fiskarförbundin toiminnanjohtaja Marina Nyqvist.

Rauhoitus suojaa kutualueelle kerääntyviä siikoja pyynniltä. Luonnonvarakeskuksen uuden siikaraportin mukaan rauhoitus on vuotuisen kutukannan koon ja poikastuoton kannalta tärkeä.

- Osakaskunnat ja kalastusseurat saavat nyt vahvistuksen, että heidän rauhoituspäätöksillään on suuri merkitys rannikkoalueen siialle, toteaa Nyqvist.

Osakaskuntien ja kalastusseurojen päätöksen lisäksi siika on rauhoitettu mereen laskevissa joissa ja puroissa 1.9. - 30.11. kalastuslain mukaisesti.

Österbottens Fiskarförbund on kalatalouden neuvonta- ja kehitysjärjestö, joka edustaa yhteensä 49 osakaskuntaa, 36 kalastusseuraa ja 4 kalatalousaluetta. Osakaskunnissa on yli 30 000 vesienomistajaa ja kalastusseuroissa noin 2 100 jäsentä.